2020. Július 12., Vasárnap, Izabella napja
1 EUR 4.8418 1 USD 4.2893 100 HUF 1.3699
Főoldal»HÍREK» Világhírű botrány lett az Elie Wiesel emlékház vandalizálásából

Világhírű botrány lett az Elie Wiesel emlékház vandalizálásából

Az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége közleményben ítélte el a máramarosszigeti Elie Wiesel emlékház vandalizálását. 

 Világhírű botrány lett az Elie Wiesel emlékház vandalizálásából

Fotó: agerpres.ro

Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményében az AEÁ teljesen elítéli az Elie Wiesel és Donald Trump ellen irányuló antiszemita megnyulvánulást, ugyanakkor arra kér mindenkit, aki a történtek körülményeinek részleteit ismeri, hogy információkkal segítsék elő a nyomozást.  

A hirado.hu hírportál, az Agerpres hírügynökségre hivatkozva közölte nemrég, hogy az Egyesült Államok Holokauszt Múzeuma is közleményben reagált a történtekre. A washingtoni intézmény arra figyelmeztetett, hogy nem szabad alábecsülni a Románia megítélése szempontjából is kínos eset súlyát, amelyért szerintük az emlékházat elhanyagoló helyi hatóságokat is felelősség terheli. A közlemény szerint Elie Wiesel szülőházának őrzését, illetve téli fűtését sem biztosítják, a múzeumi anyag hiányosságainak pótlására irányuló bukaresti kormányzati, illetve ellenzéki kezdeményezéseket pedig a helyi politikai és kulturális tényezők rendre elutasítják.

Felháborodásának adott hangot a Román Akadémia vezetősége is az Elie Wiesel emlékház meggyalázását követően. A súlyos, antiszemita jellegű szavak egy olyan emlékház ellen irányulnak, “mely szent helye az emlékezetnek és arra hivatott, hogy századokon át itélje el a Holokausztot” – áll az akadémia által kibocsátott közleményben.

Libermann Dávid a máramarosszigeti Zsidó Hitközség elnöke szerkesztőségünknek elmondta, hogy sajnálatosnak és elszomorítónak tartja a történteket, ami fájdalommal és szomorúsággal tölti el Máramarossziget és egész Románia zsidóságát.   

Forrás: agerpres.ro

 

Címkék: