2020. November 27., Péntek, Virgil napja
1 EUR 4.8738 1 USD 4.0922 100 HUF 1.3500
Főoldal»KÜLFÖLDI HÍREK»Tovább „haldoklik” a sóbánya

Tovább „haldoklik” a sóbánya

Az Aknaszlatinai Sóbánya állami vállalat felszámolására és ökológiai rehabilitációjára kiutalt állami finanszírozáson kívánnak módosítani a megyei tanács képviselői.

 Tovább „haldoklik” a sóbánya

 

Arra kérik Mihajlo Rivisz tanácselnököt, forduljon ez ügyben az agrárpolitikai minisztériumhoz. Levelükben többek között leírják, hogy a vállalat 2006. december 15-e óta áll felszámolás alatt, s azóta folyamatosan romlik a helyzet, egyre nagyobb veszélyt jelentve a településen élők számára. Mivel 2013 és 2017 között rendkívül rosszul finanszírozták a sóbánya „megmentésére” irányuló programot, a bányában és annak környékén az állami támogatás hiánya és a termelés leállítása következtében felborult az ökológiai egyensúly, ami végeredményben környezeti katasztrófát idézett elő a Tisza völgyében, a karszttevékenység nyomán pedig egész Aknaszlatinát elnyelheti a föld. A szakértők szerint az övezetben dollár százmilliókban mérhető kár keletkezett. Még a 2009-es vizsgálatok megállapították, hogy a tragédia elkerülése végett mintegy százmillió hrivnyát kellene fordítani állagmegőrzésre, és finanszírozást igényelne a térség ökológiai állapotának folyamatos ellenőrzése is.

A katasztrófa Damoklész kardjaként függ a település és környéke felett, a sorozatos tárnaomlások évek óta rettegésben tartják az aknaszlatinaiakat. A vészhelyzetről ökológusok és Kárpátalja megye vezetői már számtalanszor tájékoztatták az ukrán kormányt, a szakminisztériumokat, ám eddig nem történt előrelépés.

Forrás: karpathir.com

 
 
Címkék: