2019. Szeptember 16., Hétfő, Edit napja
1 EUR 4.7354 1 USD 4.2654 100 HUF 1.4257
Főoldal»HÍREK»Tartalmas és emlékezetes volt a Március 15. megemlékezés Hosszúmezőn

Tartalmas és emlékezetes volt a Március 15. megemlékezés Hosszúmezőn

Istentisztelettel kezdődött Hosszúmezőn március 16 -án az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra való megemlékezés. Az eseményen jelen voltak a debreceni 2. Honvéd Huszárezred tagjai és Apjok Norbert RMDSZ parlamenti képviselő is.

Tartalmas és emlékezetes volt a Március 15. megemlékezés Hosszúmezőn

Az ünnepi istentiszteleten Fazekas Judit lelkipásztor hirdetett igét. A Hosszúmezői Általános Iskola diákjainak műsora felelevenítette a szabadságharc legfontosabb mozzanatait és versekkel, dalokkal hozták közelebb a történelmi pillanatokat az egybegyűltek elé. A cserkészek és a helyi Búzavirág énekkar műsora zárta a református templomban az ünnepséget. 

Istentisztelet után az egybegyűlt magyar közösség a templomkertben Czompoly Szepessy Miklós egykori hosszúmezői huszártiszt emlékére felállított kopjafánál tisztelgett. Az egybegyűlteket R. Fekete Lajos polgármester köszöntötte, mely köszöntést Apjok Norbert parlamenti képviselő ünnepi beszéde követett.

 „Amikor őseinkre emlékezünk, meg kell keressük az akkori cselekedetek mai megfelelőjét. Számunkra a szabadság 2019-ben azt jelenti, hogy a jogainkat tartsák tiszteletben, hogy fejlődjön a közösségünk. Számunkra a szabadság 2019-ben azt jelenti legyünk erősek a közösségünkben. Nekünk 2019-ben is meg kell vívnunk a magunk szabadságharcát, csakhogy ma nem háborúban és fegyverekkel, hanem ésszel, összetartással és egy erős magyar képviselettel. Azért harcolunk, hogy bátran kitűzhessük a magyar zászlót és ezért ne járjon büntetés. Azért harcolunk, hogy bármikor elénekelhessük a magyar himnuszt és ezt senki ne tagadhassa meg tőlünk. Úgy az országnak, mint a teljes Európának meg kell értenie, hogy él egy nép a Kárpátok gyűrűjében, akinek szabadságvágya, szabadság iránti elkötelezettsége erősebb bárminél. Hiszen szabadon akarjuk megélni identitásunkat, szabadon akarjuk használni anyanyelvünket, intézményeinket, templomainkat, szabadon szeretnénk magyarok lenni” - fogalmazott Apjok.  

Csontos János a 2. Honvéd Huszárezred kapitánya kifejezte örömét, hogy a tavaly felavatott kopjafára idén már emléktábla került. Kifejezte örömét, hogy „a kicsi közösség, itt, ebben a nagy térségben nagyon is nagyon büszkén védi hőseit és emlékezik hőseire.”

Lemák Rudolf az MPP Máramaros megyei elnöke ünnepi beszédében a következő képpen fogalmazott: „Nemzeti történelmünk a bizonyosság, hogy a szabadságért küzdeni, jogainkért harcolni kell. Van még olyan iga a vállunkon, aminek beletörődéssel való viselése, nem méltó a magyar jellemhez.”

A hosszúmezői megemlékező ünnepség a római katolikus templomkertben Mandics Pál, Bogdány József és Balogh Szabó György honvédek emlékére felállított obeliszknél záródott. Itt a koszorúzási ünnepséget, verssel és dallal színesítették.

Pongrácz Panni

 

Címkék: