2019. Március 27., Szerda, Hajnalka napja
1 EUR 4.7564 1 USD 4.2005 100 HUF 1.5063
Főoldal»EGYHÁZ»Szentmisével és vásárral zárult a IV. Máramarosszigeti Szent István napok rendezvénysorozat

Szentmisével és vásárral zárult a IV. Máramarosszigeti Szent István napok rendezvénysorozat

Szentmisével és vásárral zárult a IV. Máramarosszigeti Szent István napok rendezvénysorozat augusztus 20-án, az államalapító Szent István király ünnepén. A kulturális és vallási programsorozatot többek között koncertek, könyvbemutató, festménykiállítás, helytörténeti túra valamint gyermekfoglalkozások színesítették.

Szentmisével és vásárral zárult a IV. Máramarosszigeti Szent István napok rendezvénysorozat
Fotó: Cziple Hanna


A záró szentmisén Ft. Linzenbold Szabolcs a keresztény hit és az identitás, Szent István örökségének megőrzésének fontosságáról beszélt. Szentbeszédét a „Mindig magunkért, soha mások ellen!” mottóval indította, amely az idei Szent István Napok jelmondata volt. „Azt hiszem találóbb jelmondatot nem is választhattunk volna ehhez az ünnepségsorozathoz, hiszen ez az öt szó nagyon szépen megfogalmazza vágyunkat, törekvésünket és célunkat, amely hagyományaink, magyar nyelvünk, kultúránk, hitünk és őseink emlékének megőrzésére irányul” – mondta a segédlelkész, aki a Szent István intelmeiből is idézett. „Tartsd meg intelmemet, ne tágíts tőle! Őrizd meg, hiszen ez a te életed!” A figyelmeztetés nekünk is szól! Ne add fel saját identitásod, ne add fel őseid hagyományát és nyelvét, ne add fel szülőföldedet! Őrizd meg, hiszen ez a te életed! Ha mindezekről lemondunk, ha nem azt éljük, amik vagyunk, akik vagyunk, mi magyarok, akkor nem a saját életünket éljük! Ha nem vagyunk képesek felvállalni és továbbadni, amit mi is az őseinktől kaptunk, akkor nem a saját életünket éljük. Akkor az az élet csak egy kényszerélet, amelyben hagyjuk elveszni iskoláinkat, jogainkat és gyermekeink jövőjét!” – fogalmazott Ft. Linzenbold Szabolcs, aki szerint a választott mottó arra emlékeztet, hogy a nyelvi és kulturális különbségek nem elválasztanak, hanem gazdagítanak minket,saját értékeink megőrzése azért is kötelez minket, mert másokat is gazdagabbá tehetünk általuk.

Ft. Reszler Mihály máramarosi főesperes a szentmise végén megköszönte mindenkinek, aki hozzájárult a Szent István Napok sikeréhez, ugyanakkor a résztvevőknek is köszönetét fejezte ki, akik megértették ezeknek a napoknak az üzenetét. “Ezek a programok értünk vannak, hogy közösségi mivoltunkat újra fölfedezve vagy fölfedezve képesek legyünk megmaradni itt a szórványban annak, aminek lennünk kell: István népének, aki nem szégyelli, hogy magyarul beszél, gondolkodik, érez és cselekszik” – zárta gondolatait a főesperes.

A Máramarosszigeti Szent István Napok rendezvénysorozatot a magyar kormány, a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Zahoránszki Brigitta

 

Címkék: