2020. Június 04., Csütörtök, Bulcsú napja
1 EUR 4.8387 1 USD 4.3203 100 HUF 1.3998
Főoldal»HÍREK»Szemétgondok Máramarosszigeten

Szemétgondok Máramarosszigeten

Máramarosszigeten július 17-én bezárták a szabálytalan hulladéklerakót, emiatt a napokban a szemétszállítási cég nem gyűjtötte össze az elmúlt napokban a lakosok által kihelyezett szemetet.

Szemétgondok Máramarosszigeten
Fotó: maramedia.ro

 

Horia Scubli polgármester közösségi oldalán közzétette, hogy annak ellenére, hogy a városban megépült a hulladékválogató központ, ez nem működhet, ugyanis teljes mértékben függ a Nagybányától 25 km-re lévő Farkasaszóra tervezett EU konform hulladéklerakótól. Ennek befejezése elmondása szerint akár 12 hónapba is belekerülhet. A város elöljárója ugyanakkor közölte, hogy három-négy héten belül megnyitnak egy ideieglenes szemétlerakó telepet, addig Bihar és Szilágy megyékbe szállítják az összegyűjtött hulladékot.

Az Európai Unió idén áprilisban kötelezettségszegési eljárást indított Románia ellen, mivel az ország nem teljesítette a hulladékgazdálkodással kapcsolatos vállalásait.

Az Európai Bizottság (EB) közleménye emlékeztet: az EB 2008/98-as keretirányelve szerint Romániának 2013-ban kellett volna felülvizsgálnia országos hulladékgazdálkodási tervét és a hulladékmegelőzési programját. Mivel ez nem történt meg, 2015 szeptemberében az EB elindította a kötelezettségszegés megállapítására irányuló előzetes eljárást, 2016-ban elküldött indoklásában pedig felszólította az országot, hogy haladéktalanul pótolja a mulasztást.

Hulladékgazdálkodás tekintetében Románia továbbra is sereghajtó az Európai Unió országai között. Az Európai Bizottság 2008/98-as irányelvének célja a környezetre és az emberek egészségére nézve ártalmatlan hulladékkezelés elősegítése. A tagállamoknak 2010. december 12-ig kellett elfogadniuk országos hulladékgazdálkodási tervüket, 2013. december 12-ig pedig a hulladékmegelőzési programot, ugyanakkor kötelességük ezeket hatévenként felülvizsgálni.

Az Európai Bizottság Románia mellett további 13 tagállam ellen kezdeményezte a kötelezettségszegési eljárást.

Romániában egyébként három év halasztást követően 2017 januárjától pótdíjat kellett volna fizetni minden lerakott tonna háztartási hulladék után. A kormány azonban felfüggesztette ezt az intézkedést 2019 január elsejéig. A tonnánkénti 80 lej pótdíjjal a szelektív hulladékgyűjtésre ösztönöznék a lakosságot, ugyanis Romániában a szemétnak csupán 5 százalékát hasznosítják újra. Ez annál is inkább aggasztó, mert az ország a csatlakozási folyamat során azt vállalta, hogy 2020-ig a háztartási hulladék legalább felét, vagyis 50 százalékát hasznosítja újra. Ha ezt nem teljesíti, Románia súlyos szankciókra számíthat majd az Európai Unió részéről.

Zahoránszki Brigitta

Forrás: agerpres.ro

Címkék: