2020. Október 25., Vasárnap, Bianka napja
1 EUR 4.8744 1 USD 4.1145 100 HUF 1.3394
Főoldal»KULTÚRA»Restaurálták a máramarosszigeti örmény oltárképet

Restaurálták a máramarosszigeti örmény oltárképet

Régi helyére került a máramarosszigeti római katolikus templomban a Szatmári Római Katolikus Püspökség restaurátor műhelyében restaurált oltárfestmény. Az örmény oltárképként ismert műalkotás, az örmények keresztény hitre térítőjét, Világosító Szt. Gergelyt ábrázolja, miként megkereszteli III. Trdat örmény királyt.

Restaurálták a máramarosszigeti örmény oltárképet


Puskás Éva restaurátor elmondása szerint a kép szerzője ismeretlen, de nem kizárt, hogy a bécsi barokk nagymestere, Frantz Anton Maulbertsch (1724 – 1796) alkotása. Keltezését a 18. század második felére tehető, ekkor ugyanis jelentős számú örmény család telepedett le Szigetre.

Az 1778-ban Esterházy Károly egri püspök által tett kánoni látogatáskor készült jegyzőkönyv a Kalazanci Szt. József mellékoltár mellett említést tesz Világosító Szt. Gergely oltáráról is.

Az örmény oltárkép az elmúlt időkben át lett alakítva. „Az eredetileg barokk stílusban kiképzett oltárkép, feltehetően a mellékoltárok egyesítésekor, félköríves kinézetet kapván, át lett szabva és ekkor meg lett nagyobbítva. Ez alkalommal a kép vászon széleit megcsonkították, majd a kép méretének megnagyobbítását körkörösen 6-10 cm széles fa deszkákkal alakították ki” – állítja Puskás Éva.

Az oltárképen 16 medalion található, az alsó részén örmény és latin nyelvű felirattal, mely egyben a kép témája és egyben a címe is lehet. (Örmény szöveg: Szent Gergelynek az örmények megvilágosítójának megkínzatása, Latin szöveg: Szent Gergely első örmény pátriárka mártíromsága és csodái).

Az oltárkép ikonográfiai előképének Franz Karl Heissig augsburgi mester 1770 körül készült rézmetszetét tartják.

A restaurált oltárkép ünnepélyes keretek között történő megáldása az idei Máramarosszigeti Szent István Napok keretén belül fog történni.

 

Orosz Krisztofer Levente

Címkék: