2020. Július 12., Vasárnap, Izabella napja
1 EUR 4.8418 1 USD 4.2893 100 HUF 1.3699
Főoldal»HÍREK»Nem hozott még konkrét döntést a máramarosszigeti református egyházközség a templom mellé tervezett körforgalom ügyében

Nem hozott még konkrét döntést a máramarosszigeti református egyházközség a templom mellé tervezett körforgalom ügyében

Tegnap, augusztus 30-án ülésezett a máramarosszigeti református egyházközség vezető testülete. A gyűlés témája a református templom mellé tervezett körforgalom volt, aminek megépítéséhez a máramarosszigeti városháza kért segítséget az egyházközségtől.

Nem hozott még konkrét döntést a máramarosszigeti református egyházközség a templom mellé tervezett körforgalom ügyében
Fotó: Horia Scubli facebook oldal


Lovász István lelkipásztor arról értesítette szerkesztőségünket, hogy konkrét döntést a presbitérium addig nem tud hozni, amíg a Máramaros Megyei Műemlékvédelmi Hivatal nem ismerteti az egyházközséggel álláspontját. Az egyházközség vezetősége véleménynyilvánítás kérésével fordul a Megyei Műemlékvédelmi Hivatalhoz, majd azt követően fog konkrétabb lépéseket tenni az ügyben.

„A templom műemléképület, sőt a szomszédságában található több épület is műemlék. Ezért tartjuk fontosnak kikérni a műemlékes szakemberek véleményét. Tudni akarjuk, hogy a feltett szándéknak milyen mértékben van jogalapja” – fogalmazott Lovász István lelkipásztor.

Közösségi oldalán a lelkipásztor a presbitérium nevében is nehezményezi azt, hogy a kigondolt tervek nyilvánosságra hozatala után kérték csak ki az egyházközség véleményét: „A Presbitérium ugyanakkor nehezményezi, hogy minket, mint a szóban forgó terület jogos tulajdonosát csak azután keresnek, meg miután nyilvánosság elé tárják a tervet. Azok után, hogy ingatlanjaink még mindig nincsenek visszaszolgáltatva, azok után, hogy a templomhoz tartozó területből már többször elvettek a város javára, fájdalmasan érint minket az ismételt területcsonkítás.”

Egy hatályos törvény értelmében, az igényelt területet közérdek címén akár ki is sajátíthatja a városháza, amennyiben az egyházközség nem volna hajlandó lemondani róla.

Béres Ildikó máramarosszigeti alpolgármester nyugalomra intve mindenkit elmondta, hogy komoly aggodalomra nincs ok, mert a tervezett körforgalom megépítése egyelőre csak elképzelés szintjén van. A városháza mérlegelni fogja a lehetőségeket.

Orosz Krisztofer Levente       

Címkék: