2020. Július 14., Kedd, Őrs napja
1 EUR 4.8430 1 USD 4.2615 100 HUF 1.3631
Főoldal»HÍREK»Nagybányán állomásozott a Rólad szól! konzultációs karaván

Nagybányán állomásozott a Rólad szól! konzultációs karaván

 Május 18-án Nagybányán állomásozott a Rólad szól! konzultációs karaván, melynek célja, hogy  megszólítsa a fiatalokat, rávegye őket, hogy beleszóljanak az őket érintő kérdésekbe. A karavánt a MIÉRT és az RMDSZ indította a MAKOSZ-szal partnerségben. Erdély-szerte a karaván már közel 30 településre ellátogatott és közel 2000 fiatal véleményét kérte ki az őket leginkább foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatban.

Nagybányán állomásozott a Rólad szól! konzultációs karaván

Május 18-án csütörtökön,  Nagybányára látogatott a Rólad szól! konzultációs karaván. Délelőtt az Németh László Elméleti Líceumban került sor az első konzultációra, ahol 40 diák mondhatta el a véleményét az őket leginkább érintő problémákkal kapcsolatban. A középiskolásoknak szánt kérdőív főként tartervvel és szabadidős tevékenységekkel kapcsolatos kérdéseket tartalmazott, de voltak kérdések az elvándorlás és külföldön való munkavállalás témakörökben is. Az egyetemistákkal  és fiatalal munkavállalókkal való konzultációra délután került sor,  a nekik szánt kérdések főként a munka- és gyerekmekvállalás köré szerveződtek.

A konzultációk interaktív módon zajlottak, a fiataloknak nem egy unalmas nyomtatott kérdőívet kellett kitölteniük, hanem táblagépek segítségével válaszolhattak a kérdésekre és mivel a konzultációkat egy moderátor vezette, így lehetőség adódott, hogy a fiatalok bővebben kifejtsék a véleményüket egy-egy kérdéskört illetően.

Az esemény megszervezésében a MIÉRT helyi tagszervezete a Nagybánya Területi Ifjúsági Egyeztető Tanács és a MAKOSZ helyi tagszervezete segítette a főszervezőket.

Antal Lóránt a MIÉRT elnöke a konzultációs karaván kapcsán kifejtette „A karaván végéhez közeledtén azt hiszem kijelenthetjük, hogy elértük az elején kítűzött célt. Elindult egy folyamat, a fiatalok elkezdtek beleszólni az őket leginkább foglalkoztató kérdések megvitatásába. Tényként kezelhetjük, hogy a fiatalok bele akarnak szólni a saját jövőjük alakításába, nekünk pedig az a feladatunk, hogy megtegyünk mindent annak érdekében, hogy a fiatalok hangját hallasuk, úgy a politikumnál mint minden olyan fórumnál ahol a fiatalokat érintőkérdésekben döntenek.”

„Az eddigi visszajelzések alapján az a konklúziónk, hogy a megkérdezett fiatalok számottevő többsége a szülőföldjén szeretne boldogulni, ehhez viszont szükségük van egy kiszámítható jövőképre és a biztonságos szülőföldre. A mi feladatunk, hogy ezeket a feltételeket megteremtsük nekik.”- mondta Geréd Imre az RMDSZ ifjúsági ügyekért felelős ügyvezető alelnöke, majd hozzátette: ”Nekünk fiatal politikusoknak és ifjúsági vezetőknek az a feladatunk, hogy a politikum és a döntésozatal irányába jelezzük a fiatalok legégetőbb problémáit, amelyekre  programokkal és törvénykezdeményezésekkel adhatunk választ, ezért is indítottuk el ezt a karavánt.

„A Rólad szól! konzultációs karaván elérkezett a mi városunkba is. Fontos az, hogy a középiskolások és a fiatalok elmondhassák meglátásaikat és érvelhessenek a véleményük mellett. A konzultáció során általános kérdések voltak,  majd a középiskolások esetében a tantervet érintő kérdések, a fiatal munkavállalók esetében az itthonmaradás és elvondorlás miértjeiről beszélgettünk. Ez a karaván fontos a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT ) és a Nagybányai Ifjusági Egyeztető Tanács ( NTIET ) további hatékony együttműködése szempontjából is számára is.”- mondta Zaharia László az NTIET elnöke.

Címkék: