2018. Október 22., Hétfő, Előd napja
1 EUR 4.6669 1 USD 4.0761 100 HUF 1.4425
Főoldal»KÖZÉLET»„…nagy kihívás ez számomra…” Beszélgetés Béres Ildikó Ibolya, máramarosszigeti alpolgármesterrel jelenről és jövőről

„…nagy kihívás ez számomra…” Beszélgetés Béres Ildikó Ibolya, máramarosszigeti alpolgármesterrel jelenről és jövőről

A helyhatósági választások már lassan két hónapja lezárultak, meg lett alakítva a helyi tanács is a múlt hónap végén. Béres Ildikó Ibolya, máramarosszigeti alpolgármester asszonnyal álltunk szóba, hogy megtudjuk mik a prioritások városunk közigazgatásában és mik lesznek az első megtett lépések az új vezetőség mandátuma alatt. Még azt is el kell áruljam önöknek, hogy július 21-én csütörtökön alakultak meg a bizottságok, a helyi tanács első gyűlésén.

„…nagy kihívás ez számomra…” Beszélgetés Béres Ildikó Ibolya, máramarosszigeti alpolgármesterrel jelenről és jövőről

Béres Ildikó alpolgármester asszony irodájában.  Fotó: Dimand István

 Béres Ildikó: Jó napot kívánok, minden szigeti olvasónak. Igen ez az egy hónap egy új kezdet volt. Egy olyan kezdet, amely számomra elég ismeretlen volt, de hát az ember mindenbe bele szokik és bele tanul. Persze egy nagy kihívás ez számomra mivel egy polgármesteri hivatal nagyobb és nem lehet összehasonlítani az itteni tevékenységeket, a felmerülő problémákat és gondokat az iskoláéval.

Az első napokban már, elkezdtem a polgármesteri hivatalban a munkámat, meg voltak az első feladatok melyeket a polgármester, Horia Scubli  rótt rám. Tényleg az a meglepetés ért, hogy amiket én kitűztem célul, ha a polgármesteri hivatalba kerülök, ugyan arra gondoltunk mind a ketten a polgármester úrral. Mindkettőnk számára jelen pillanatban a város kinézete, a város központjának valamint a külterületének az arculata a leg fontosabb. Sorra vettünk a városban minden épületet és felmértük, milyen munkálatokat kell elvégezni. Mindenki láthatja, hogy jelenleg a központ fel van túrva, végig dolgoznak. Ez egy ideiglenes állapot csupán, hiszen a központi épületek vízvezetékeit újítják mivel ezek már nagyon elavultak és károsak is lehetnek. Reméljük, hogy legkésőbb augusztus végére meg lesznek ezek a munkálatok, ezt követően a járdák és az úttest is meg lesz javítva, majd áttérünk az épületek külterületének a rehabilitációjára a központban.

Dimand István: Teljes aszfaltozásról van szó vagy csupán be lesznek tömve a lyukak?

B.I.: Lesznek olyan részek ahol teljes aszfaltozásról lesz, lesznek olyan helyek ahol csak a lyukakat fogják betömni. Most csupán a felásott részek lesznek betömve, kijavítva, de lesz olyan utca illetve útszakasz, ami a jövőben le lesz teljesen aszfaltozva, mivel tudjuk, hogy ez is egy beruházás, sok mindent szeretnénk tenni, de amikor az ember ide kerül, tudatosul benne az a szomorú tény, hogy minden inkább attól függ, hogy mit képes a költségvetés fedni és mit nem. De a leg fontosabb munkálatokat el fogjuk végezni, azokat, amik szükségesek azok meg lesznek csinálva. Első sorban az épületek külalakjára gondolunk, azokat fogjuk el kezdeni javítani. Reméljük szeptemberre ezek el lesznek végezve. A második dolog ami a leg fontosabb a városunkban az a tisztaság és a rend. Nagyon sok gondunk van a tisztasággal és a renddel, és itt nem arról van szó, hogy akik ezekért felelnek nem végzik a munkájukat. Itt egy picit a lakosságnak a hozzáállásáról és beavatkozásáról van szó. Most, hogy járom a várost és felmérem a helyzetet, olyan helyeken ahol tényleg kukák vannak és most már a kukák el vannak kerítve nincsenek csak úgy oda dobva az út szélére. De ott van a kuka, áll üresen és mellette a halom szemét… A piaccal gond van, tisztaság és rend ott is. Megyünk az utcán esszük a tökmagot és ledobjuk a héját a földre, cigarettázunk és a csikket ugyancsak a földre pattintjuk és akkor azt mondjuk „jaj de piszkos a városunk”. Persze ha mi nem vigyázunk és nem tiszteljük a tisztaságot, elmegyünk a szemét mellet sőt mi is a kuka mellé dobjuk… akkor ki jöjjön és ki takarítsa ki a várost helyettünk? Majd jöjjön a turista és helyettünk szedje fel a szemetet? Járjunk ugyan úgy, ahogy a Református Templomban történt? Eljöttek egy pályázattal és hogy meg legyen nekik a kért adatsor azzal jöttek, hogy ők a temetőt takarították. Kinek a kérésére és kinek az engedélyével történt ez a takarítás? Tehát amit ezzel alá szerettem volna húzni az az, hogy nem várhatjuk azt, hogy más jöjjön és takarítsa ki a várost, elsősorban MI takarítsuk ki a városunkat.

D.I.: Sokan panaszkodnak, hogy a tömbházak között a zöld övezetek nagyon tönkre vannak menve. Lesz-e lépés téve a változás érdekében?

B.I.: Nem csak a tömbházak zöld övezetéről van szó. Meg kérek minden lakost menjen végig a városon és mondja meg mennyire nem a lakos közömbös. Nézzenek fel a központi épületekre, össze tákolt, egymástól elütő teraszok vannak kiépítve, nem gondolnak csak saját érdekükre, hogy pont most neki ne süssön be a nap vagy ne verjen be az eső, nem számít hogy néz az ki. Tehát ameddig eljutunk a zöld övezetekig meg kell nézzünk, hogy mindenkinek a saját lakása és a saját lakterülete hogy néz ki és hogyan teszi azt rendbe.  Az első dolog amit az önkormányzat el kell érjen az az, hogy minden tömbháznak legyen meg a lakói társulata mert csak azon keresztül fogunk tudni minden munkálatot elvégezni a tömbházakban. Amíg ez nem történik meg, addig nem tudunk se tetőt sem a tömbház arculatát megjavítani. A zöld övezetekkel kapcsolatban is, persze, az önkormányzat meg tesz mindent, a Herodot a tisztaságért felel, takarít, de hiába lesznek ott a gyönyörű rózsák és a gyönyörű gyep, ha rajta fog csüngeni a rengeteg szemét nem pedig a kukában. Tehát először más prioritásokkal kell foglalkozzunk és majd a zöld övezetek is rendbe lesznek hozva, biztos vagyok benne, hogy a lakosság mentalitása is meg lesz változtatva, persze idővel.

D.I.: A lakossági társulásoknak a kialakításában kapnak-e támogatást a lakosok?

B.I.: A pályázatokat az önkormányzat fogja kidolgozni, minden hozzávaló információt és papírt az önkormányzat ad ki, de viszont ezeket meg kell szervezni, társulni kell mivel csak így tudunk segíteni a tömbházak lakosain.

D.I.: Mint a LKEL volt igazgatónője, hogyan véleményezi az idei érettségizők 100%-os sikerét a vizsgákon?

B.I.: Nagyon büszke vagyok az érettségiző diákokra, nagyon büszke vagyok a tanárainkra, akik azért dolgoztak, hogy ezek a gyerekek ilyen szép eredményeket érjenek el az idei érettségin. Ügyesek voltak! Rá kell jönni arra, hogy néha a dorgálásra is szükség van, nem árt, ha egy kicsit megijedünk és arra gondolunk, hogy most le kell ülnünk és tanulnunk kell, dolgoznunk kell az eredményekért. Én csak gratulálni és megdicsérni tudom őket, kívánom nekik azt, hogy a továbbiakban is sok sikerrel járjanak és minden célkitűzésük valóra is váljon, persze a munkájuk gyümölcseként.

D.I.: Mi is gratulálni szeretnénk önnek, mivel ez az ön érdeme is, hiszen az ön igazgatása alatt lettek ezek az eredmények elérve, bárki bármit is mondana.

B.I.: Nem tudom mit mondanak, miket beszélnek. Én csak hátulról tudtam ezeket a dolgokat irányítani, az érdem legfőbbképpen a gyerekeké, a tanároké és nem utolsó sorban a szülőké akik segítettek és nyomon követték, hogy mit csinálnak a gyerekek ebben az időszakban amikor tényleg tanulni kellet és oda kellett figyelni. 

D.I.: Köszönjük szépen a ránk szánt idejét és reméljük, hogy a továbbiakban is tudósítani fog a munkálatokról valamint a városháza aktivitásával kapcsolatban is.

B.I.: Én köszönöm a lehetőséget, és természetesen bármikor szívesen fogom informálni a lakosságot a helyhatóságok aktivitásával kapcsolatban.

Címkék: