2020. Február 28., Péntek, Elemér napja
1 EUR 4.8127 1 USD 4.3601 100 HUF 1.4164
Főoldal»HÍREK»Megyeszerte felkészültek a választásokra

Megyeszerte felkészültek a választásokra

Mindenütt a megyében izgatottan várják a június 5-én sorra kerülő helyhatósági választásokat. Nagybányán a magyar közösség szükségszerűnek tartotta egy előválasztás megrendezését, ami sikeresnek bizonyult, ugyanis az Új fejezet csoport részéről három fiatal is a választási lista elejére került. A bányai jelöltek tehát a következők: Kovács Richárd, Pap Zsolt István, Balázs Csaba, Lapsánszky Edith, Moldován Ildikó Mária, Ludescher István. A Szövetségi Képviselõk Tanácsának határozata értelmében a városi szervezet elnöke, Vida Noémi vezeti a jelöltlistát.

Megyeszerte felkészültek a választásokra

Addig amíg Nagybányán könnyen ment és az akár sikeresnek is elkönyvelhető előválasztás is lezajlott, Máramarosszigeten döcögős volt a rangsorolás a helyi tanácsosi listát illetően. Ezen település nagy gondja a fiatal vállalkozó szellemű személyek hiánya. Polgármesterjelöltet ugyan nem indítanak a helyhatósági választásokon Szigeten, azonban Béres István területi elnök elmondása szerint nagyon bizakodók a tanácsosaik megválasztását illetően, ami véleménye szerint akár az alpolgármesteri tisztség betöltésénél is a mérleg nyelve lehet. Kérdésünkre, hogy van-e elképzelése a szigeti RMDSZnek arra vonatkozóan, hogy melyik párttal kezdeményez majd tárgyalásokat egy jobb kilátásban bízva, azt válaszolta, hogy az elképzelés megvan, de nem érkezett el az ideje annak, hogy erről a nyilvánosságot tájékoztassa.
 
„Az eddigiek során nagyon sok csalódás ért. Van egy párt, amelyik eddig semmit sem tartott be abból, amit megígért,
ezért nehezen tudjuk elképzelni a velük való együttműködést” – fogalmazott Béres. A megyei tanácsosi lista második helyét betölteni kívánó szigeti jelöltre ismét a központból várják a jóváhagyást, miután a Nagybányai Területi RMDSZ folyamatosan visszautasítja a szigetiek kérését. Lapzártáig azonban erre vonatkozó információ nem érkezett hozzánk.
 
A szigeti jelöltek rangsorolása a következő: Béres Ildikó, Kerekes Andrea, Kökényesdi Mihály, Dimand István. Hosszúmezőnek izgulnia kell még amiatt, hogy ki viszi el a polgármesteri tisztséget, sőt, a tanácsosi listára pályázók is dörzsölgetik a tenyerüket. Diki Norbert, a helyi RMDSZ elnöke lapunknak elárulta, hogy írásos kompromisszumot eddig senkivel sem kötöttek. Csupán szóbeli egyezkedések folytak az alpolgármesteri tisztség betöltéséről. Elmondása szerint, amennyiben az RMDSZ sikeres lesz az idei helyhatósági választáson, az alpolgármesteri tisztséget azon párt jelöltje fogja betölteni, amelyik az RMDSZ után a legtöbb tanácsost juttatja majd be a helyi tanácsba.
 
A hosszúmezei MPP komoly megfontolásból nem indít saját polgármesterjelöltet Hosszúmezőn, ezért nem kizárt, hogy idén sikerülni fog Fekete Lajos RMDSZ-es polgármesterjelöltnek a tisztség megszerzése. Lemák M. Rudolf, a megyei MPP-elnök, a Máramarosi Hírmondóhoz eljuttatott egy együttműködési szerződéstervezetet, amit állítása szerint az RMDSZ-nek is alá kellett volna írni. Az egyébként kiváló együttműködési szerződéstervezetet Diki Norbert szerint pontosan a fentebb vázolt megfontolásokból nem írhatták alá. Így az MPP-nek a minél több tanácsosi hely megszerzésére
kell törekednie a nagyobb siker érdekében. Mivel azonban az EMNP is saját jelöltet indít a polgármesteri tisztség megszerzéséért, így Hosszúmezőn kétes marad a magyar polgármester sikeres megválasztása.
 
Orosz Krisztofer Levente
Címkék: