2019. Március 27., Szerda, Hajnalka napja
1 EUR 4.7564 1 USD 4.2005 100 HUF 1.5063
Főoldal»HÍREK»Megszüntetné Nagybánya polgármestere a város egyetlen önálló magyar iskoláját

Megszüntetné Nagybánya polgármestere a város egyetlen önálló magyar iskoláját

Hatalmas port kavart Cătălin Cherecheș március15-én mondott beszéde a magyar nemzeti ünnepen, amikor az ünneplő közösség füle hallatára, nekiment a Németh László Elméleti Líceumnak.

Megszüntetné Nagybánya polgármestere a város egyetlen önálló magyar iskoláját

Az elöljáró a színházépületben tartott ünnepségen kifejtette: annyira gyenge a Németh László Elméleti Líceum oktatási színvonala, hogy az ide járó gyerekek jövője el van ásva. Cherecheș azt sugallta, hogy mindezért a pedagógusok a hibásak. Szerinte nincs elégséges számú, jól felkészült, magyarul is beszélő tanár például a kémia oktatására. A polgármester magyar osztályokat indítana a Vasile Lucaciu vagy a Gheorghe Șincai iskolákban, mert ott minőségibb oktatás zajlik – adja hírül oldalán a ziarmm.ro.

„Vagy azt gondolják, hogy ott nem részesülnének jó oktatásban a diákok?” – kérdezte a meglepett közönségtől.

„Ne vágják el ezeknek a gyerekeknek a jövőjét egyes emblémák kedvéért. Hamis emblémákért. Ezeknek a gyerekeknek a matematikát, kémiát, fizikát és biológiát minőségi szempontok alapján kell tanulniuk, nem épület függvényében” – fogalmazott Cherecheș arra utalva, hogy az intézmény tavaly ősszel vehette birtokba a magyar kormány támogatásával megújuló belvárosi épületét.

Korábban már kiderült, hogy a katolikus és a református egyház összefogásával működő iskola szálka nemcsak az elöljáró, hanem a tanfelügyelőség szemében is, hiszen volt már kísérlet a gyengítésére. Akkor államtitkári szinten sikerült megakadályozni, hogy megszüntessék a humán profilú 9. osztályt.

A magyar közösségben nagy visszhangot váltottak ki Cătălin Cherecheș szavai, főleg miután a YouTubra is felkerült a beszédéről készült felvétel, amit később töröltek is. 

Az iskola egy Facebook-posztban szólította fel Vida Noémi alpolgármestert, hogy tegyen valamit az iskola megmentése érdekében.

Az RMDSZ az iskola vezetését utasítja rendre.

A helyi RMDSZ közleményt adott ki, amelyben a következőket fejti ki:

„A Nagybányai RMDSZ a helyi magyar oktatás kapcsán a közösségi és nyomtatott médiában megjelent hírek, híresztelések vonatkozásában a következőkre hívja fel a figyelmet és az alábbi kéréseket fogalmazza meg:

– Az RMDSZ megalakulása óta elsődleges szempontnak tekinti az anyanyelvű oktatást. Húsz éve és most is azon fáradozik, hogy létrehozzon iskolákat és megőrízze, illetve folyamatosan fejlessze, ápolja a magyar oktatási intézményeinket Nagybányán.

– Sajnálatosnak tartjuk a nézeteltérést, amely Nagybánya polgármestere és a Németh László Elméleti Líceum igazgatója között kialakult március 15-ét megelőző napokban, és amely elmérgesedése már az ünnepünket is beárnyékolta. 

– Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy a nagybányai magyar nyelvű oktatási rendszert jelen pillanatban semmilyen külső átszervezés, vagy átalakítás veszélye nem fenyegeti, továbbra is kiállunk az önálló magyar iskola mellett. Hogy lesznek-e, maradnak-e a jövőben is iskoláink, az leginkább rajtunk: mi magunkon és gyermekeinken múlik.

– A Nagybányai RMDSZ szervezete felkéri a Németh László Elméleti Líceum igazgatónőjét, hogy legyen megfontolt az iskola és a magyar oktatás jövőjét érintő hírek közlésében és megfogalmazásában, tanúsítson bölcs távolságtartást és önmérsékletet a napi politikai érdekeket akár közvetve kiszolgáló eszközök és fórumok használatától, bármely oldalon álljanak is azok.

– Meggyőződésünk, hogy közös gondjainkat csakis a magyar közösség tagjaival folytatott folyamatos párbeszéd és együttműködés útján lehet orvosolni. Sem a harag, sem a dac eszközei nem segítenek az előrelépésben; előremutató higgadtságot és felelősségérzetet kérünk a magyar közösség és oktatásügy minden képviselőjétől” - áll a Nagybányai RMDSZ elnöksége által kibocsátott dokumentumban.

 Forrás: foter.ro, ziarmm.ro

Címkék: