2020. Július 12., Vasárnap, Izabella napja
1 EUR 4.8418 1 USD 4.2893 100 HUF 1.3699
Főoldal»HÍREK»Máramarosszigetre látogatott Sebestyén Márta és Andrejszki Judit

Máramarosszigetre látogatott Sebestyén Márta és Andrejszki Judit

Első alkalommal adott koncertet Máramarosszigeten Sebestyén Márta és Andrejszki Judit, magyarországi művésznők, Magyarországnak fényes világa... címmel. Az eseményt a Hollósy Simon halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett centenáriumi programsorozat keretében, fogadószervezetem, a Hollósy Simon Művelődési Egylet szervezte meg.

Máramarosszigetre látogatott Sebestyén Márta és Andrejszki Judit
Forrás: Hollósy Simon Művelődési Egylet

 

A máramarosszigeti zeneiskolában megrendezett koncertre több, mint 150 ember látogatott el. A műsor kora-középkori anyaggal kezdődik, később egy gregorián éneket követ a Szent István dicséret, majd egy Zsigmond-kori feltámadási ének. Ezután egy kánai menyegzőről szóló ének következik, végül a Kájoni kódexből egy dallam. Az elődás menetét az is befolyásolja, hogy ahova mennek ott milyen korúak vannak, van-e valami aktuális ünnep, mondjuk karácsony, húsvét, pünkösd. Most például október 6-a kapcsán került bele egy kis kiegészítés – mondta Sebestyén Márta, aki nem csak énekelt, hanem megmutatta furulya és gardon tudását is.

A terembe belépve aggódott ugyan, hogy nem telik majd meg, de az első szám után már érezte is a szeretetteljes figyelmet, ami körülvette. Elmondása alapján nem volt benne biztos, hogy a közönség nem vár-e majd egy tüzes, sok hangszeres koncertet, és hogy megszokja-e a fülük a különleges dallamokat, hiszen most ők a népzenének egyéb aspektusát szerették volna megmutatni.

A két művésznő tíz éves közös előadói múlttal rendelkezik, ami alatt annyira összecsiszolódtak, hogy csak érzik a pillanatot, és arra reagálnak.

A koncertet követően Sebestyén Márta elmondta, hogy nagy várakozással jött, mert nagyon sok helyen járt Erdélyben, de valamiért Máramarosszigeten eddig nem lépett fel, így most különösen is örült a megkeresésnek. Tavasszal már ellátogatott a városba családjával kicsit körülnézni, de olyan feszes volt a turistacsoport programja, hogy nagyon keveset látott a belőle, ezért is szeretett volna visszajönni.

A Muzsikás Együttessel közös, Szól a kakas már című lemezen (aminek angol címe „Máramaros: The Lost Jewish Music of Transylvania”) máramarosi zsidó népzenét elevenítettek fel. A lemez anyagául szolgáló gyűjtés idején a művésznő második gyermekével volt várandós, így személyesen nem lehetett jelen. Nagy hatással volt rá, mikor később találkozhatott a gyűjtésen muzsikáló bácsival, aki gyakorlatilag a háború alatt a zsidó zenészekkel együtt muzsikálva örökölte meg ezeket az ősi dallamokat. A szombat este búcsúztatószövege és tartalma egy az egyben olyan, mint egy református zsoltár veretes, felemelő sorai – mondja Sebestyén Márta. 

Ezúton is nagyon köszönjük a két művésznőnek, hogy ellátogattak hozzánk, ezáltal is szélesítve a népzenéről alkotott elképzeléseinket.

Az esemény a Bethlen Gábor Alap támogatásával jött létre.

Lovász Zsófia

petofiprogram.hu

Címkék: