2020. Augusztus 12., Szerda, Klára napja
1 EUR 4.8357 1 USD 4.1087 100 HUF 1.3994
Főoldal»HÍREK»Máramarosszigeten megünnepelték az Anyanyelv Nemzetközi Napját

Máramarosszigeten megünnepelték az Anyanyelv Nemzetközi Napját

Bár az Anyanyelv Nemzetközi Napját február 21-én ünnepli a világ, a Máramaros Megyei Tanfelügyelőség által szervezett szigeti eseményre február 23-án, pénteken került sor. Az eseményen Apjok Norbert parlamenti képviselő tartott ünnepi beszédet.

Máramarosszigeten megünnepelték az Anyanyelv Nemzetközi Napját

 

A meghívottakat és a fellépő együtteseket a máramarosszigeti ukrán nyelvű ,,Taras Sevcenko” Pedagógiai Líceumnál reggel nyolc és kilenc óra között. A tulajdonképpeni eseménymegnyitó az említett líceum dísztermében kezdődött 9 órától. 10 és 10.30 óra között ugyanott mutatták be a különféle népviseleteket és hagyományos használati tárgyakat felvonultató kiállítást. 10.30 és 11 óra között festmény-, kollázs- és makettkiállításra került sor, illetve jellegzetes esszéket ismertettek - ennek a líceum emeleti hallja adott otthont. 11 és 11.30 óra között gasztronómiai eseményen vehettek részt a jelenlévők, illetve megkóstolhatták a különféle kiállított ételeket. 12 órától került sor a helybeli Művészeti Gimnáziumban a kisebbségek gálaelőadására.

Apjok Norbert az RMDSZ Máramaros megyei parlamenti képviselője beszédében kihangsúlyozta, hogy,,a nyelv nem olyan, mint a kenyér: ha négybe vágod, valakinek biztosan kevesebb jut, az ötödiknek pedig nem marad. A nyelv szabadság, attól lesz több, hogy minél többen és minél gyakrabban használjuk. Megőrzésének, hosszú életének titka, akár a légzésé: sosem szabad használatát abbahagyni! Anyanyelvünkön tanulunk meg beszélni, anyanyelvünket használjuk, hogy tanuljunk, álmodjunk, szeressünk, és amikor a földi léttől búcsút kell vennünk, akkor is az anyanyelvünk0n tesszük. Egy olyan barátunk, aki végigkísér életünk során, amely annyira szeret minket, amennyire foglalkozunk vele.”

A Máramaros Megyei Tanfelügyelőség által szervezett rendezvényen tiszteletét tette Kovács Irénke államtitkár is a Tanügyminisztérium részéről. A megyében élő különböző nemzetek kulturális értékeiket mutatták be: a résztvevők találkozhattak a magyar, ukrán, német, zsidó, cigány és román kulturális szokásokkal és étrendekkel.

 Az eseményt a román közszolgálati televízió (TVR 1) is rögzítette.

forrás: ujszo.ro, facebook

Címkék: