2020. November 27., Péntek, Virgil napja
1 EUR 4.8738 1 USD 4.0922 100 HUF 1.3500
Főoldal»KÜLFÖLDI HÍREK»Magyarország koordinátori szerepet játszik az aknaszlatinai sóbánya ügyében

Magyarország koordinátori szerepet játszik az aknaszlatinai sóbánya ügyében

Magyarország Külügyminisztériuma 2015 óta koordinálja a kárpátaljai Aknaszlatina felhagyott sóbányája körüli veszélyhelyzet elleni folyamatokat – írja a mandiner.hu. A Külügyminisztérium azt követően küldött közleményt a mandinernek, hogy 2018 január 7-én írás jelent meg az oldalon az aknaszlatinai sóbánya által okozott veszélyről.

Magyarország koordinátori szerepet játszik az aknaszlatinai sóbánya ügyében


„A Külgazdasági és Külügyminisztérium Vízdiplomáciáért, Vízipari Exportért és a Duna Régió Stratégiáért Felelős Miniszteri Biztosi Titkársága kezdeményezte és 2015 év eleje óta koordinálja a Tisza menti kárpátaljai település, Aknaszlatina felhagyott sóbányája okozta környezeti veszélyhelyzet felszámolását célzó folyamatokat. A Minisztérium diplomáciai erőfeszítéseinek köszönhetően 2016-ban sikerült elérni, hogy az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusa keretében 17 független nemzetközi szakértő vizsgálja meg a település lakosságát is veszélyeztető felszíni beszakadások okozta kockázat, valamint a Tiszába időszakosan kerülő sómennyiség általi fenyegetettség mértékét, egyúttal nemzetközi nyilvánosságot biztosítva a problémának” – írja a manidener.hu-nak elküldött nyilatkozatában a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium. 

A megjelent közleményből kiderül, hogy a koordinátori szerep mellett, a Külgazdasági és Külügyminisztérium anyagilag is hozzájárult egy nemzetközi projekt kidolgozásához, mely az aknaszlatinai bányatérség revitalizációjára keresi a megoldásokat.  „A szakértői misszió megállapításai nyomán a Külgazdasági és Külügyminisztérium koordinálása és anyagi támogatása mellett nemzetközi projekt került kidolgozásra és benyújtásra a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI (European Neighbourhood Instrument) Határon Átnyúló Együttműködési Program 2017. novemberi felhívására. A REVITAL I. című projekt célja az aknaszlatinai bányatérség helyi revitalizációját megalapozó vizsgálatok elvégzése, illetve egy fenntartható térségfejlesztési stratégia kidolgozása. A projektet a Tisza Európai Területi Társulás nyújtotta be vezető partnerként, a Miskolci és a Kassai Egyetemek, Aknaszlatina és Máramarossziget önkormányzatainak, valamint az Ukrán Tudományos Akadémia részvételével” – áll a Külügyminisztérium által kibocsátott közleményben.

A teljes közleményt itt olvashatja el.

forrás: mandiner.hu

Címkék: