2020. Július 14., Kedd, Őrs napja
1 EUR 4.8430 1 USD 4.2615 100 HUF 1.3631
Főoldal»BELFÖLDI HÍREK»Közös autonómia nyilatkozatot írt alá az RMDSZ, az MPP és az EMNP elnöke

Közös autonómia nyilatkozatot írt alá az RMDSZ, az MPP és az EMNP elnöke

Közös állásfoglalást írt alá hétfőn Kolozsváron az erdélyi magyar politikai szereplők autonómia-elképzeléseinek összehangolásáról az RMDSZ, az MPP, illetve az EMNP elnöke. Kelemen Hunor, Biró Zsolt és Szilágyi Zsolt egyaránt hangsúlyozta: az önrendelkezést a román államon belül, megvalósítását a román többséggel való párbeszéd útján képzelik el.

 Közös autonómia nyilatkozatot írt alá  az RMDSZ, az MPP és az EMNP elnöke

 

Az 1918-as román gyulafehérvári nyilatkozat centenáriuma alkalom arra, hogy párbeszéd induljon a román társadalommal az erdélyi magyarság autonómiaigényéről – jelentette ki hétfőn Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miután az MPP és az EMNP vezetőjével együtt közös állásfoglalást írt alá az autonómia-elképzelések összehangolásáról Kolozsváro

A politikus a Biró Zsolttal és Szilágyi Zsolttal tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az erdélyi magyarság autonómiaigényét először kimondó 1992-es kolozsvári nyilatkozat 25. évfordulója után szerették volna megerősíteni a magyar közösség autonómiaigényét. Ezt akkor nem tudták tető alá hozni, ezért az eseményt az Erdély és Románia egyesülése centenáriumi évének elejére időzítették. 

Az RMDSZ, hivatalos oldalán megjelent tájékoztatásában ezzel kapcsolatosan úgy nyilatkozik, hogy száz évvel a Gyulafehérvári Nyilatkozat után, a román kormányok évszázados asszimilációs politikája ellenére az erdélyi magyarság az önazonosságához és a kulturális örökségéhez ragaszkodó, életerős és értékteremtő nemzeti közösség maradt. Bár a megmaradásért vívott küzdelem a közösség energiájának jelentős részét felemésztette, és mind számban, mind arányokban megfogyatkozott a magyarság, az erdélyi magyar társadalomban van még tartalék a szellemi és gazdasági gyarapodásra, amennyiben sikerül megteremteni az alapvető közösségi jogok politikai, jogi és közigazgatási kereteit, a közösségi autonómiák közjogi rendszerét.

hírszerkestés, forrás: rmdsz.ro, maszol.ro

Címkék: