2019. Január 20., Vasárnap, Sebestyén napja
1 EUR 4.6975 1 USD 4.1192 100 HUF 1.4745
Főoldal»HÍREK»Kopjafát avattak Hosszúmezőn az 1848-as szabadságharc 170. évfordulója alkalmából

Kopjafát avattak Hosszúmezőn az 1848-as szabadságharc 170. évfordulója alkalmából

Egy Hosszúmezőről származó és az 1848-as szabadságharcban részt vevő huszártisztnek állít emléket az a kopjafa, melyet március 18-án avattak fel Hosszúmezőn, a református templomkertben. A kopjafaavatásra az 1848-as szabadságharc 170.-ik évfordulója alkalmából szervezett ünnepség adott alkalmat.

Kopjafát avattak Hosszúmezőn az 1848-as szabadságharc 170. évfordulója alkalmából

 

Ünnepi istentiszteletre gyűltek össze a Máramaros megyei Hosszúmező református templomában, melyet az 1848-as szabadságharc emlékének szenteltek. Az istentiszteletet követően a templomkertben kopjafát avattak a Hosszúmezőről származó Czompoly (Szepessy) Miklós egykori huszártiszt emlékére.

Az eseményen jelen voltak a kopjafát adományozó debreceni 2. Honvéd Huszárezred tagjai is. 

A kopjafa felállítására már 2017-ben történt látogatásukkkor tettek ígéretet a Csontos János kapitány által vezetett huszárok. A saját költségükön készült kopjafát, az Beszterce-Naszód megyei Magyardécsén faragták.

Csontos János kapitány a hallgatóságnak elmondta, hogy levéltári kutatásai alatt bukkant a hosszúmezőről származó huszártisztre. Innen támadt az ötlet egy, a huszártiszt emlékét őrző kopjafa felállítására. Elmondása szerint, ezzel az összetartozás érzését is erősíteni kívánják, hisz a felállított kopjafa ennek jegyében lett elhelyezve.  

Czompoly (Szepessy) Miklós (Hosszúmező 1806 – Buda 1874). Magyar, nőtlen, volt altiszt.1848 szeptemberétől az Ung megyei önkéntes nemzetőrcsapat főhadnagya. Részt vesz a Jellasics elleni harcokban. Novembertől százados az előbbiből alakuló 54. honvédzászlóaljban. 1849 május végén áthelyezik a 97. zászlóaljhoz. A szabadságharc után gazdatiszt. 1861-ben emigrál és százados lesz az olaszországi magyar légióban. Később hazatér, a kiegyezés idején az Ung megyei honvédegylet tagja. A szegények kórházában hal meg.  

R. Fekete Lajos polgármester felszólalásában köszönetet mondott az egész közösség nevében a kopjafáért és ígéretet tett arra, hogy a kopjafa tövében egy emléklapra felvésik Czompoly (Szepessy) Miklós huszártiszt nevét.     

Az istentiszteleten mondott beszédében Fazekas Judit lelkipásztor kifejtette, hogy az ember bárminemű törekvése csakis Krisztusra alapozott lehet. A szabadság utáni vágy és törekvés is elképzelhetetlen Krisztus követése és összefogás nélkül.

R. Fekete Lajos, a község RMDSZ-es polgármestere, ünnepi beszédében a magyar nemzet értékeiért vívott harc fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte a továbbiakban azt, hogy egymás iránti kölcsönös szeretet, tisztelet és megbocsátás nélkül aligha elképzelhető a megmaradás.

Az ünnepségen, melyen a község vezetősége és valamennyi magyar párt képviseltette magát, zenés összeállításával fellépett a Búzavirág együttes, a község ifjúsága pedig versekkel és az 1848-as események felelevenítésével emlékeztek a történtekre. Jóna Bálint saját szerzeményével tette ünnepélyesebbé az eseményt. 

Az esemény a római katolikus templomkertben található Bogdány Mózes és Mandics Pál 1848-as honvédek emlékét ápoló obeliszk megkoszorúzásával ért véget.

Orosz Krisztofer Levente

Címkék: