2019. November 11., Hétfő, Márton napja
1 EUR 4.7627 1 USD 4.3164 100 HUF 1.4255
Főoldal»BELFÖLDI HÍREK»Kihirdette Iohannis a csökkentett létszámú osztályok létrehozását szavatoló törvényt

Kihirdette Iohannis a csökkentett létszámú osztályok létrehozását szavatoló törvényt

Klaus Johannis államfő hétfőn kénytelen volt kihirdetni a törvényt, amelyről már olvashattak lapunkban. Dióhéjban arról rendelkezik a jogszabály, hogy a megszabott minimális létszámnál kevesebb tanulóval is lehet kisebbségi tannyelvű osztályokat létrehozni azokon a településeken, ahol erre igény van.

Kihirdette Iohannis a csökkentett létszámú osztályok létrehozását szavatoló törvényt

Apjok Norbert Máramaros megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő a Bányavidéki Új szónak nyilatkozva elmondta: ,,Ez az RMDSZ-kezdeményezés sokat segít helyzetünkön. A most kihirdetett törvény azt is kimondja, hogy csak az oktatási tárca kisebbségi államtitkársága, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának alárendeltségében működő oktatásügyi bizottság vagy az érintett kisebbségi közösség parlamenti képviseletét ellátó szervezet jóváhagyásával lehet átszervezni vagy megszüntetni az anyanyelvű osztályokat.”

,,Az államelnöknek nem volt más választása, ezúttal köteles volt kihirdetni a törvényt, miután az Alkotmánybíróságon megtámadta azt, mivel úgy módosítottuk a parlamentben, hogy kiállja az alkotmányossági próbát.” - tette hozzá a képviselő.

forrás: ujszo.ro

Címkék: