2020. Augusztus 12., Szerda, Klára napja
1 EUR 4.8357 1 USD 4.1087 100 HUF 1.3994
Főoldal»HÍREK»Kick-box bajnokok születnek Máramarosszigeten

Kick-box bajnokok születnek Máramarosszigeten

Csizmadia József Máramarosszigeten született, de Írországban töltötte életének egy részét, pontosabban hat évet. Ott dolgozott, szabadidejét pedig a keleti harcművészeteknek szentelte, és elvégezte a kick-box mesteriskolát. Saját klubot is alapíthatott volna Írországban, de a honvágya nagyon erős volt. Ahogy fogalmazott, azért jött haza, mert itthon akarta megvalósítani álmát. Szülővárosában eleinte csak néhányan csatlakoztak az Ultimate Kickboxing Sighet klubhoz, ám később megsokasodtak a tanítványok. Ma már több mint 40 gyermek formálódik a sensei, vagyis a mester keze alatt. Heti háromszor vannak az edzések, de külön programokat is szervez az edző csapatépítés gyanánt: kirándulásokat a közeli hegyekbe, gyalogtúrákat, edzőtábort, pizzás estéket, ahová a szülőket is meghívja.

A mester különösen odafigyel a gyermekek iskolai tanulmányi eredményeire, a helyes és egészséges életmódjukra. Kapcsolata a sportolókkal kölcsönös bizalomra, tiszteletre és szeretetre épül. Varhanyovszki Réka az elsők között csatlakozott a klubhoz másik két osztálytársával együtt. Versenyek előtt naponta több órát tölt a klubban, és keményen küzd. Itt olyan élményekkel is gazdagodik, amelyek identitásában is megerősítik. „Volt a világbajnokság, ahol kick light-nál összekerültem egy magyarországi lánnyal, és amikor a végén ő győzött, és megöleltem, akkor magyarul gratuláltam neki, és nagyon rácsodálkozott arra, hogy magyar vagyok.” – vallja a 14 éves sportoló. Nagy Emese osztálytársa is arról beszélt, hogy kiegyensúlyozottabb lett, és könnyebben szerez barátokat a sportnak köszönhetően.

Kick-box bajnokok születnek Máramarosszigeten

A magyar szülők szerint a vegyes közösség jót tesz a gyermekeiknek. „Mi szórványban élő magyarok vagyunk, az én gyerekeim magyar iskolába járnak, magyar közösségben tevékenykednek, és azt szerettem volna, hogy a román közösségbe is tudjon integrá- lódni.” – mondja Réka édesanyja. Csizmadia József mester a kick-box lényegét röviden úgy foglalta össze, hogy emberségre, egymás iránti tiszteletre nevel. Tanítványai soknemzetiségűek, a sportszerűség azonban egységes közösséget ková- csolt belőlük. „A magyarok megpróbálnak jobban tanulni románul, a románok megpróbálják tanulni a magyar nyelvet, hogy értekezzenek, a tisztelet is kölcsönös persze, az oroszok, az ukránok, akik persze gyengén beszélnek románul is, és magyarul szinte egyáltalán, de nagyon sokat dolgoznak ezen, és a tisztelet miatt, ami kölcsönös persze a gyerekek közt és köztünk is, ez egy nagyon szép dolog itt.” – magyarázza az edző.

A mester legnagyobb büszkesége, hogy növendékei ilyen rövid idő alatt több díjat is hazahoztak. 2014 novemberében részt vettek az első versenyen, a Bukarestben megrendezett Judgement Day International Championshipen, 5 gyerek 4 ezüst- és 6 bronzéremmel tért haza. 2015 februárjá- ban az Országos Freestyle kick-box versenyen 9 gyerek 5 arany-, 5 ezüst- és 7 bronzérmet szerzett. 2015 áprilisában Romániát képviselve részt vesz 6 gyerekkel a WTKA európai bajnokságon az angliai Sheffieldben, ahol 1 arany-, 4 ezüst-, 3 bronzérmet sikerült megszerezniük. 2015 novemberében szintén Románia színeiben részt vettek a spanyolországi Benidorban megrendezett kick-box világbajnokságon: 5  gyerek 1  arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérmet hozott haza. 2015 novemberében a Bukarestben megtartott Judgement Day International Championshipen 9 sportoló 5 első, 11 második és 5 harmadik helyezést ért el. A versenyekkel járó költségeket kizárólag a szülők fedezik, a klub nem kap semmilyen állami támogatást a működésre sem. A helyi polgármesteri hivatal erkölcsileg ugyan támogatja a klubot, de anyagi segítség innen sem érkezik. Ilyen jó teljesítmények eléréséhez a szülők áldozatkézségére támaszkodik tehát Csizmadia József, de közösségi összefogásra is számít a jövőben, hiszen ezek a fiatal sportolók Máramarossziget jó hírét viszik a nagyvilágba.

Zahoránszki Brigitta

Címkék: