2020. Január 20., Hétfő, Sebestyén napja
1 EUR 4.7788 1 USD 4.3105 100 HUF 1.4200
Főoldal»HÍREK»Kétnyelvű helységnévtáblát helyeztek ki Máramarossziget bejárataihoz

Kétnyelvű helységnévtáblát helyeztek ki Máramarossziget bejárataihoz

Az erről szóló hírt a Történelmi Máramaros RMDSZ szervezete jelentette be tegnap este közösségi oldalán. A magyar nyelvű felirat a város mindhárom bejáratához ki lett helyezve.

 Kétnyelvű helységnévtáblát helyeztek ki Máramarossziget bejárataihoz

Igaz ugyan, hogy a város magyarságának aránya kb. 10 százalék körül mozog, azonban a magyar felirat feltüntetése, a település magyar múltjának elismerése is egyben.

Béres Ildikó alpolgármester elmondása szerint 30 év elmúltával, egy már rég beteljesülésre váró álom valósult meg. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy magyar a nyelvű felirat kihelyezésére már rég lehetőség lett volna, hisz egy korábban hozott törvényes határozat erre lehetőséget biztosított. Kérdés marad azonban az, hogy a határozat végrehajtását miért nem vállalta eddig senki sem fel.

Béres István, a Történelmi Máramaros RMDSZ szervezetének elnöke, a magyar nyelvű felirat feltüntetésével kapcsolatosan úgy nyilatkozott, hogy „ez az eredmény, jó példa arra, hogy következetes munkával, kitartással és politikai együttműködéssel, el lehet érni eredményeket” – áll a nagybánya.ro oldalán.

Kétnyelvű helységnévtáblát helyeztek ki Máramarossziget bejárataihoz

Béres István, aki a Tisza-parti város korábbi parlamenti képviselője volt,a maszol.ro-nak nyilatkozva elmondta, hogy a korábbi településvezetők „nem merték bevállalni”, hogy a 2001-es 215. számú közigazgatási törvényben előírt húsz százalékos küszöb alatti magyarság felé megtegyék ezt a gesztus, de a mostani elöljáró – a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben megválasztott HoriaVasile Scubli beváltotta a 2016-os helyhatósági választásokkor tett ígéretét.

Hírszerk: Orosz Krisztofer Levente

Címkék: