2018. Október 22., Hétfő, Előd napja
1 EUR 4.6669 1 USD 4.0761 100 HUF 1.4425
Főoldal»BELFÖLDI HÍREK»Jakubinyi György: jövő héten hívjuk meg Ferenc pápát Csíksomlyóra

Jakubinyi György: jövő héten hívjuk meg Ferenc pápát Csíksomlyóra

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek az MTI-nek elmondta: a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia pénteken zárult kolozsvári ülésén megszavazta, hogy a pápa Csíksomlyón találkozzék a romániai katolikus egyházban többségben levő magyar híveivel – közli oldalán a kronika.ro.

.Jakubinyi György: jövő héten hívjuk meg Ferenc pápát Csíksomlyóra
Fotó: kronika.ro

 

Ferenc pápa, jövő évre tervezett Romániai látogatásával kapcsolatban, Jakubinyi György érsek úgy nyilatkozott, hogy amennyiben „a pápa a rendezetlen ügyek ellenére eljön, (lásd a marosvásárhelyi katolikus iskola ügye. szerk. megj.) ezt azért teszi, hogy az ellentéteket kibékítse, az egységet elősegítse. Nem a románokhoz vagy a magyarokhoz, hanem a katolikus híveihez jön, de a többségi egyház esetleges szempontjaira is figyel. Bármely országban nyíltan beszél a problémákról, hogy a közbelépésével sikerüljön közelebb hozni az ellenfeleket. A katolikus elveket nem adja fel, de mindent megtesz azért, hogy az egységet ápolja” – olvasható a kronika.ro oldalán közölt nyilatkozatában.

Az MTI azon felvetésére, miszerint a Ferenc pápa Nagy Románia létrejöttének centenáriuma alkalmával tenne látogatást, nemleges választ adott, hivatkozva a nuncius tavalyi nyilatkozatára, miszerint a pápa látogatása kizárólag lelkipásztori jellegű. Amennyiben pedig a politikusok megpróbálnák ezt a látogatást összekapcsolni az említett évfordulóval, a hívek távol maradnának a pápalátogatás helyszíneitől. 

Ioan Robu Bukarest római katolikus érseke a Romániai Katolikus Püspökkari Konferencia sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a katolikus egyházfő már három meghívást kapott Romániába: egyet az államfőtől, egyet a Román Ortodox Patriarkátustól és egyet a Romániai Katolikus Püspöki Konferenciától. "Nem tudjuk, mikor jön, de majdnem biztosak vagyunk benne, hogy jövő évben el fog jönni" - fogalmazott az érsek Ferenc pápa látogatásával kapcsolatban, hozzátéve: bízik benne, hogy az egyházfő hozzájárul majd ahhoz, hogy a hét mártír püspök boldoggá avatása ebből az alkalomból történjen meg.

 forrás: kronika.ro, nagybanya.ro

 

 

Címkék: