2020. Június 04., Csütörtök, Bulcsú napja
1 EUR 4.8387 1 USD 4.3203 100 HUF 1.3998
Főoldal»HÍREK»Idén sem terem sokkal több káposzta Hosszúmezőn

Idén sem terem sokkal több káposzta Hosszúmezőn

Egyre kevesebb káposztát termelnek Hosszúmezőn a gazdák. Ennek különböző okai vannak. Az egyébként hagyományosan is káposztatermő település gazdái, a különböző szinteken megtapasztalt csalódások áldozatai lettek. Az időjárási feltételek is sokban hozzájárultak a termesztéstől való meghátráláshoz, de ezenkívül olyan okokat is felsorolnak, amelyek kimondottan emberi tényezők, és nem utolsósorban a napjainkra jellemző piacgazdaság is visszaszorítja a kistermelőket.
 
„A mai feltételek és körülmények már nem azok amik valamikor voltak. Az a generáció, aki még idáig úgy ahogy, de csinálgatta és foglalkozott a káposztával, kiöregedett a fiatalok pedig vagy elvándoroltak, vagy nem vonzó számukra ez a fajta munka” – fogalmazott Csurka Árpád, egykori termelő.
 
Idén sem terem sokkal több káposzta Hosszúmezőn

Sok a parlagon hagyott föld Hosszúmezőn.
fotó: Blegya-Eiben Gellért

 
Komoly befolyásoló tényező a hiányzó infrastruktúra és feltételrendszer. Az Európai Unióban gyakorlott szokás, miszerint a szabad árukereskedelem folytán külföldi termékeket jóval nagyobb mennyiségben és jóval olcsóbban be lehet hozni az országba, szintén komolyan hátráltatja azokat a gazdákat, akiknek már nem éri meg megtermelni helyben az árut. Ugyanakkor „a még káposztatermesztéssel foglalkozó emberek hiányos szállítási eszközei sem járulnak hozzá a könnyű terjesztéshez.
 
Régen nem jelentett gondot a szekérrel való szállítás, de manapság ez elképzelhetetlen olyan útviszonyok között, amik vannak és amire még rászigorítanak a közlekedési szabályok is” – mondta a Máramarosi Hírmondónak Csurka.
Nemrég a választásra készülő pártok, mint az RMDSZ vagy MPP hosszúmezői szervezete közös együttműködési nyilatkozattervezet keretén belül vették számításba a hosszúmezői káposztatermesztés újraélesztésének gondolatát. A cél megvalósulásáig mindenesetre kölcsönös bizalomra, őszinteségre és együttműködésre való hajlandóság szükségeltetik.
 
Orosz Krisztofer Levente
Címkék: