2020. Augusztus 12., Szerda, Klára napja
1 EUR 4.8357 1 USD 4.1087 100 HUF 1.3994
Főoldal»HÍREK»Hollósyról utcát, a központba pedig az egykori Mária szobor hasonmásának felállítását kérik a szigetiek

Hollósyról utcát, a központba pedig az egykori Mária szobor hasonmásának felállítását kérik a szigetiek

A Simonchicz Incze Kulturális Egyesület, valamint a máramarosszigeti Római Katolikus egyházközség kezdeményezésére aláírásgyűjtés kezdődött az egykori máramarosi megyeszékhelyen. Az egyháziak és civilek szándéka ezzel arra irányul, hogy a város főterén egészen a második világháború végéig ott álló Szűz Mária szobor hasonmás alakban visszakerüljön, ugyanakkor Hollósy Simonról, a nagybányai festőiskola megalapítójáról – aki Sziget város szülötte – utcát nevezzenek el.

Hollósyról utcát, a központba pedig az egykori Mária szobor hasonmásának felállítását kérik a szigetiek

A kezdeményezők kezdetlegesen legalább 1000 – 1000 aláírást gyűjtenek össze, majd egy folyamodvány kíséretében a két kérelmet a szigeti városházához nyújtják be. Reményeik szerint ehhez a kezdeményezéshez társulni fognak más civil szervezetek és egyházak is. Célkitűzéseik közé tartozik a városi vezetés meggyőzése arról, hogy mindez csak kedvezhet a településnek és hírnevének.

Mint ahogyan azt a Simonchicz Incze Kulturális Egyesület elnöke Orosz Krisztofer Levente elmondta, mindenki számára természetes kellene legyen, hogy egy világhírű festőről saját szülővárosában utcát nevezzenek el. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az egykori Szűz Mária szobor újraállításával a Mária tisztelet mellett a vidéken élő népek közötti békét is szolgálni lehet, nem beszélve még a város kulturális örökségének és hagyományának ápolásáról.

Miután Ft. Reszler Mihály máramarosi római katolikus főesperes a vasárnapi misék alatt erre a szándékra felhívta a hívek figyelmét, a templom sekrestyéjében szép számmal jelentkeztek aláírásra az emberek. Az esemény egyik érdekessége talán még az, hogy az aláírók között szép számban akadnak román nemzetiségű városlakók is, sőt egy helyi román hírportál is elkezdte a népszerűsítést.

Az elkövetkező időszakban továbbra is folytatódik az aláírásgyűjtés a helyi Római Katolikus valamint Református Egyháznál, a Hollósy Simon Művelődési Egyletnél és a Simonchicz Incze Kulturális Egyesület önkénteseinél.

 

Máramarosi Hírmondó

Címkék: