2019. Június 16., Vasárnap, Jusztin napja
1 EUR 4.7228 1 USD 4.1899 100 HUF 1.4679
Főoldal»HÍREK»Hagyományok mai nyelven: ez lesz a 2019-es Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napok fő témája

Hagyományok mai nyelven: ez lesz a 2019-es Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napok fő témája

A 2019-es Főtér Fesztivál szeptember 16. és 22. között fog zajlani és az alapelképzelése a hagyományok ötvözése lesz a mai világgal. Idén is helyet kapnak a fesztivál programjában a művészeti kiállítások, ifjúsági programok, színházi előadások és irodalmi estek, valamint az elmaradhatatlan koncertek is. Fellépnek: ByeAlex és a Slepp, USNK, Teddy Queen, a Góbé Zenekar, Hot Jazz Band, Ferenczi György és a Rackajam, valamint az erdélyi Titán együttes is. A szervezők pedig egy meglepetéskoncertet is tartogatnak a tarsolyukban.

 Hagyományok mai nyelven: ez lesz a 2019-es Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napok fő témája

Az egyhetes fesztivál ideje alatt, a magyar napok jellegnek teret hagyva, a nagybányai hagyományok, a közösségi élet és a kulturális értékek is bemutatásra kerülnek. Emellett egy új művészeti galéria is megnyílik. A művészeti kiállítások sem maradnak el: Les Pál, Les Gábor, Nagy Annamária, Balogh Edgár, Lenkey-Tóth Péter munkáit láthatja majd a közönség. Ugyanakkor, a tavalyi évhez hasonlóan, ismét megrendezésre kerül egy nagyobb lélegzetvételű kiállítás a Művésztelepen, amely egyelőre maradjon meglepetés.

Előadásokból is válogathatnak az érdeklődők, hiszen fellépnek ismét a budapesti Madách Színház színészei, valamint a nagybányai Lendvay Márton Színjátszó Kör és a Schola Rivulina énekkar.

Körvonalazódik egy közönségtalálkozó és filmvetítés Molnár Levente színművésszel, valamint több más kulturális, egyházi és szórakoztató programmal fog bővelkedni a Főtér Fesztivál 2019 kínálata.

Ifjúsági programokban is bővelkedni fog a 2019-es Főtér Fesztivál, mivel a tavaly nagy népszerűségnek örvendő Diáknapokat idén is megszervezik, ugyanakkor cserkészprogramok és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket. Idén a kisebb korosztálynak is tervezünk egy diáknapos jellegű vetélkedősorozatot. Csütörtökön az X Faktor győztes USNK, pénteken pedig a fiatalok által kedvelt ByeAlex és a Slepp lép fel. A koncerteket követően pedig ifjúsági bulival folytatódnak majd az estek.  

A Bányavidék Nagybányán programsorozat mintájára a szervezők egy új programsorozatot indítanak, amely a Magyarország Nagybányán címet viseli majd, vagyis magyarországi települések mutatkoznak be városunkban. Idén Sárospatak lesz jelen egy komoly programfűzérrel Nagybányán.

A Bányavidék Nagybányán sorozatot pedig idén kiterjesztik a megye másik nagyvárosára, Máramarosszigetre. Idén a Tisza-parti város magyar közössége fog közelebb jönni, bemutatkozni Nagybányán.

A tervek között még szerepel egy nagyobb sportesemény megszervezése, egy félmaraton, vagy - ahogyan a szervezők fogalmaztak  - legalább egy negyed maraton.

Hétfőn Nagybánya 690 éves első írásos említését ünnepelik a fesztiválon, és a pénteki hagyományos bevonulás után táncházzal kezdődik a fesztivál. A csütörtöki fröccs-esten fellép a Hot Jazz Band, de látványosságokból sem lesz hiány, amelyet a street workout erő és akrobatika bemutató biztosít.

A szombat esti nagy fellépőt még meglepetésként tartogatják a szervezők, de elárulták, hogy a szászrégeni Titán zenekar szombaton, vasárnap pedig Ferenczi György és a Rackajam koncertezik.

A szervezők szeretettel várnak a rendezvényre minden bányavidéki s környékbeli magyart, ugyanakkor hazavárják a Nagybányáról elköltözötteket is, éljenek bárhol a világon. Ne feledjék, jó lesz hazajönni, jó lesz itthon lenni, jó lesz együtt lenni.

Forras: nagybanya.ro

Címkék: