2019. Június 16., Vasárnap, Jusztin napja
1 EUR 4.7228 1 USD 4.1899 100 HUF 1.4679
Főoldal»EGYHÁZ»Emlékfákat ültettek Máramarosszigeten Ferenc pápa látogatásának emlékére

Emlékfákat ültettek Máramarosszigeten Ferenc pápa látogatásának emlékére

Május 30-án Ferenc pápa Romániába való látogatásának emlékére Máramarossziget központi parkjában egy fenyőt és egy platánt ültettek. Az esemény szervezője és lebonyolítója a helyi római katolikus egyházközség volt. Az fákat liturgikus szertartás keretében ültették el, melyeket Reszler Mihály máramarosi főesperes-plébános áldott meg. Az eseményen, az egyházközség tagjai mellett jelen volt Horia Scubli polgármester és Béres Ildikó alpolgármester asszony is.

Emlékfákat ültettek Máramarosszigeten Ferenc pápa látogatásának emlékére

Bevezető gondolatában Reszler Mihály főesperes elmondta: „a fenyő és a platán jelképes üzenetet is hordoz. A fenyő magasra nő és kitartó, az erős szélnek sem enged, hanem inkább kettőbe törik, a platán pedig évente leveti kérgét, mindig a megújulás útját választva. Mi mindannyian, akik a szórványban kétszeres, - nemzeti és vallási - kisebbségben is élünk, a fenyő és a platán példáján felbuzdulva, hasonlóképpen kell cselekednünk, ahhoz, hogy megmaradhassunk kereszténynek és magyarnak.”

Elmélkedésében a főesperes a továbbiakban arról beszélt, hogy a pápalátogatás mottója, a Járjunk együtt arra való buzdítás, hogy tudjuk elfogadni egymást, ami nem identitásunk feladását jelenti, hanem ellenkezőleg, másokat tisztelve és elfogadva ragaszkodjunk erősen saját identitásunkhoz.

Emlékfákat ültettek Máramarosszigeten Ferenc pápa látogatásának emlékére

A számos hívő jelenlétében zajló eseményen, az első földdarabokat Reszler Mihály főesperes, Béres Ildikó alpolgármester, Horia Scubli polgármester és Orosz Krisztofer egyházközségi főgondnok helyezték a fák gyökereire.

A Ferenc pápa csíksomlyói látogatása tiszteletére május 9-én meghirdetett faültetési akcióhoz több közösség is csatlakozott Erdély szerte az elmúlt időszakban.

 

 

 

Címkék: