2019. Március 27., Szerda, Hajnalka napja
1 EUR 4.7564 1 USD 4.2005 100 HUF 1.5063
Főoldal»KULTÚRA»Előadások keresztény családok számára a Máramarosszigeti Borromeo Szent Károly Plébánián

Előadások keresztény családok számára a Máramarosszigeti Borromeo Szent Károly Plébánián

Előadássorozatra invitálják a keresztény családokat Máramarosszigeten a Borromeo Szent Károly Plébánián „Keresztény családok, a szórványközösség jövőjének záloga” címmel. A kezdeményezés legfőbb célkitűzése, hogy a plébánián létrejöjjön egy olyan családháló, mely összefogja az egyes családokat egyetlen közösséggé.

A családos közösség nélkülözhetetlenségét Ft. Reszler Mihály, máramarosi főesperes-plébános is kulcsfontosságúnak tartja. Véleménye szerint a máramarosi szórványmagyarság már a huszonötödik órában van, így elengedhetetlen egy olyan közösség létrejötte, amely a magyar identitás megőrzésén túl kész elköteleződni az Evangélium mellett.

Az így létrejött közösség elég erős lehet ahhoz, hogy az egyes családtagokat integrálja a közösségbe már csecsemő kortól egészen a fiatal-felnőtt korig, megteremtve a jövőbeni családok szilárd alapjait.

Az eseménysorozat a hagyományos, keresztény családmodell jellemzőinek bemutatása mellett lelki feltöltődést is biztosítani kíván a résztvevőknek, ezért a szervezők olyan előadókat hívnak meg, akik különböző szemszögből világítják meg a család- és a családtagok szerepét a társadalomban. Első előadó Uzsalyné Dr. Pécsi Rita neveléskutató lesz, aki Szent József ünnepéhez kapcsolódóan, „apukás előadásával” kifejezetten az édesapákra és az édesapai szerepre összpontosít majd.

 Előadások keresztény családok számára a Máramarosszigeti Borromeo Szent Károly Plébánián

Az előadásokhoz kapcsolódóan Lovász Dénes, volt Petőfi Sándor Program ösztöndíjas, vezetésével létrejött egy családos munkacsoport, amelynek tagjai a programsorozat megszervezésén túl, a nagyböjtben családos keresztúttal is készülnek a plébániai közösség számára.

A szervezők szeretnék a családok egészét megszólítani, ezért az egyes előadások ideje alatt különböző foglalkozásokat szerveznek a gyermekeknek, így biztosítva, a házaspárok nyugodt részvételét.

Az előadássorozatot egy április végi, plébániai családi nap zárná le. A családi napra a szervezők állandó diakónusokat és családjaikat szeretnék elhívni, akik egy kötetlen beszélgetés keretében tanúságot tennének hitükről és arról, hogyan élik mindennapjaikat családosként az egyház szolgálatában.

Az előadássorozat a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatásával jöhet létre.

Természetesen tisztában kell lennünk azzal, hogy a fent leírt cél megvalósítása szempontjából az előadássorozat önmagában kevés, azonban egyfajta első lépésként kiváló lendületet adhat a máramarosszigeti magyar családoknak, ezért kérjük a kedves olvasókat, hogy imáikban kísérjék a családos közösség építésének folyamatát.

 

Címkék: