2020. Június 04., Csütörtök, Bulcsú napja
1 EUR 4.8387 1 USD 4.3203 100 HUF 1.3998
Főoldal»HÍREK»Elie Wiesel szobor és utca Máramarosszigeten

Elie Wiesel szobor és utca Máramarosszigeten

Szobrot állítanak a tavaly elhunyt Elie Wiesel tiszteletére valamint egy utcát vagy egy teret neveznek el a máramarosszigeti születésű Nobel-békedíjasról. Ezt a közösségi oldalán jelentette be a város polgármestere, Horia Scubli.

Elie Wiesel szobor és utca Máramarosszigeten
Fotó: magyarnarancs.hu


Az elöljáró ugyanakkor az emberek véleményét kéri arról, hogy hol legyen ez az utca és a szobor. A mellszobrot egy Máramarosszigetről elszármazott zsidó, Anton Fischman támogatja, és Ioan Ladea szobrászművész készíti majd el. A polgármester bejegyzésére több vélemény is érkezett, van, aki szülőház utcáját, vagy az egykori zsidó utcát javasolja, de olyan is van, aki az egyetlen még létező zsinagóga utcáját látná jónak. Idén júniusban New Yorkban neveztek el utcát Elie Wieselről, amely ezzel immár a hetedik város, ahol egy utca a híres Holokauszt túlélő nevét viseli.

Szeptember 10-11-én egyébként egy nagyszabású rendezvényt is szerveznek Máramarosszigeten Elie Wiesel emlékére. Az esemény kiemelkedő mozzanata egy felvonulás lesz, ahol a több ezer résztvevő a szülőháztól a vasútállomásig menetel, ahonnan 1944-ben Auschwitzba deportálták Elie Wieselt. Az állomáson egy emléktáblát is avatnak a romániai zsidók és Elie Wiesel emlékére. Az eseményen jelen lesz számos zsidó közösség vezetője és rabbi Izraelből, az Amerikai Egyesült Államokból, Romániából, valamint Magyarországról is.

Zahoránszki Brigitta

Címkék: