2020. Július 14., Kedd, Őrs napja
1 EUR 4.8430 1 USD 4.2615 100 HUF 1.3631
Főoldal»BELFÖLDI HÍREK»Elie Wiesel-emlékérmet bocsátott ki a jegybank

Elie Wiesel-emlékérmet bocsátott ki a jegybank

A romániai származású Nobel-díjasok előtt tisztelgő numizmatikai sorozatot indít a nemzeti bank, amely elsőként a tavaly elhunyt Elie Wiesel Nobel-békedíjas író, holokausztkutató tiszteletére bocsát ki emlékérmet – közli a jegybank csütörtökön megjelenő közleményére hivatkozva a maszol.ro.

Elie Wiesel-emlékérmet bocsátott ki a jegybank

A tízlejes címletű, 31 grammos ezüstérmét péntektől kezdődően 375 lejért vásárolhatják meg a gyűjtők a hozzá tartozó ismertető nyomtatvánnyal együtt a román jegybank bukaresti, temesvári, kolozsvári és jászvásári fiókjaiban. Az emlékérmét kétszáz példányban hozzák forgalomba.

Az ezüstpénz egyik oldalán ElieWiesel arcmása, valamint A Nobel-békedíj kitüntetettje felirat olvasható, másik oldalén pedig az író máramarosszigeti szülőháza látható.

Ion Iliescu egykori román államfő nemzetközi történészbizottságot bízott meg a romániai holokauszt tanulmányozásával, amelyet Elie Wiesel vezetett. A Wiesel-bizottság 2004-ben közzétett, Romániában hivatalos dokumentummá vált jelentése a második 
világháborúban román fennhatóságú területeken elpusztult zsidók számát 280 és 380 ezer közöttire, míg az észak-erdélyi holokausztban elpusztultak számát 135 ezerre becsüli.

Romániában 2005-ben a kormány létrehozta a nemzeti holokausztkutató intézetet, amely megalakulása óta Elie Wiesel nevét viseli. A romániai születésű író 1986-ban kapta meg a Nobel-békedíjat.

Szülővárosában szobrot terveznek állítani emlékére, valamint utcát,vagy teret is elneveznek majd róla.

 

 

Címkék: