2018. December 17., Hétfő, Lázár napja
1 EUR 4.6540 1 USD 4.1197 100 HUF 1.4376
Főoldal»BELFÖLDI HÍREK»Döntőházként fogadta el a képviselőház az RMDSZ szövetkezetbarát törvénymódosítását

Döntőházként fogadta el a képviselőház az RMDSZ szövetkezetbarát törvénymódosítását

A képviselőház döntőházként fogadta el június 28-án, kedden a mezőgazdasági szövetkezetek működésére és szabályozására vonatkozó törvény módosítását. A tervezet végre pontosítja a mezőgazdasági szövetkezetek tevékenységi körét, az elsődleges mezőgazdasági termékek feldolgozásának és/vagy forgalmazásának a lehetőségeit, és tisztázza az adózási rendszert is.

Döntőházként fogadta el a képviselőház az RMDSZ szövetkezetbarát törvénymódosítását - See more at: http://rmdsz.ro/sajtoszoba/hir/dontohazkent-fogadta-el-a-kepviselohaz-az-rmdsz-szovetkezetbarat-torvenymodositasat

Mivel Romániában a mezőgazdasági termelés évről-évre növekszik, hatékonyabb szervezésre van szükség ahhoz, hogy ezen termékek a lehető legrövidebb úton, és a lehető leghozzáférhetőbb áron eljussanak a fogyasztókhoz. Azon termelők pedig, akik szövetkezetekbe kívánnak szerveződni, vagy már szövetkezetek tagjai, nemcsak a termelést oldhatják meg közösen, de a feldolgozást, illetve a piaci értékesítést is” – fogalmazott Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője, a tervezet kezdeményezője. Hozzátette: a tervezet bizonyos adókedvezmények bevezetésére is kitér azon gazdák számára, akik termékeiket szövetkezeteken keresztül értékesítik.

Elmondta: a 2014–2020-as Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) tartalmaz olyan európai uniós pénzalapokat, 90 százalékos vissza nem térítendő támogatások formájában, amelyek kifejezetten mezőgazdasági szövetkezetek létrehozására vonatkoznak.

Fontosnak tartom ezt a módosító javaslatot, hiszen fellendíti a különböző társulási szövetkezeteket, adókedvezményeket biztosít, így a helyi feldolgozó üzemek is gyorsabban fognak fejlődni” – mutatott rá Fejér László Ödön parlamenti képviselő.

A tervezet értelmében az első 5 évben nem kell nyereségadót fizetniük azoknak a szövetkezeteknek, amelyek mezőgazdasági termékek feldolgozásával foglalkoznak, valamint amelyeknek az évi forgalmuk nem haladja meg a 2 millió eurót. Emellett a mikró-vállalkozás jellegű szövetkezeteknek nyereségadót kell fizetniük, és nem jövedelemadót.

rmdsz.ro

Címkék: