2020. Június 04., Csütörtök, Bulcsú napja
1 EUR 4.8387 1 USD 4.3203 100 HUF 1.3998
Főoldal»HÍREK»Cégtulajdonos alapítana magánjellegű szakiskolát

Cégtulajdonos alapítana magánjellegű szakiskolát

Mint általában az egész országban, úgy megyénkben is nagy gondot okoz a szakemberhiány. Az egyre inkább érezhetővé váló jelenség sok szakágban, de különösen a faiparban mutatkozik meg. Egyes cégtulajdonosok maguk vennék kézbe a probléma megoldását, amire elméletileg adott is a lehetőség. Magán inasiskolát hoznának létre a Máramaros megyei bútorgyártó és fafeldolgozó cégek.
 
Ez azért fontos, mert szerintük a romániai állami szakiskolákban nagyrészt elméleti oktatás folyik, a gyakorlati képzés pedig háttérbe szorul. A tapasztalat az, hogy a meglévő szakiskolák nem tartanak lépést a piac kérelmeivel. Nemcsak a fafeldolgozás és bútorgyártás terén vannak gondok. A vállalkozók arra panaszkodnak, hogy minden területen megfigyelhető a jól képzett szakember hiánya Romániában.

Aggódnak a cégtulajdonosok
A magán inasiskola ötletét a máramarosszigeti Arcer bútorgyártó cég vetette fel. „Romániában ebben a pillanatban hetvenezer ember dolgozik a fafeldolgozó iparban, ebből közel tízezer Máramarosszigeten. Ez egy óriási arány, az itteni faipari iskola pedig nem tud jó szakembereket termelni. Ezért a megoldást egy magániskolában látnám, vagy egy vegyes intézményben, a lényeg, hogy eredményes legyen, és képezzen jó szakembereket. A munkások jó része középkorú és idős, ha nincs utánpótlás, tíz éven belül lehúzhatjuk a rolót.” – mondja a tulajdonos.

Szakoktatás Romániában
Romániában 2007-ben megszüntették az addigi hároméves szakmunkásképzőket, mert egyre kevesebb diák akart mesterséget tanulni, ráadásul gyakran a felkínált szakmák iránt sem volt kereslet a munkaerőpiacon. Ezután megjelentek a technikumok, ám a kevés gyakorlati óraszám miatt ezek nem voltak hatékonyak. A szakiskolások száma nagyon megcsappant országos szinten.
 
A szakmunkásképzőket négyéves szakközépiskolákká alakították, ahol kevesebb gyakorlat és több elméleti tanítás volt, ráadásul érettségizni is kellett. Ez a rendszer vezetett aztán az utóbbi években tapasztalt katasztrofális vizsgaeredményekhez. A szakiskolák megszüntetésének következménye volt, hogy minden ágazatban nagyméretű szakemberhiány mutatkozott. Két éve ismét visszaállították azokat, ám a vállalkozók úgy látják, ezek nem termelnek piacképes szakembereket. Továbbra is sok az elméleti oktatás, és kevés a gyakorlat. 
 
Vannak jó megoldások 
Jó megoldásnak bizonyul a duális képzés is, amely Romániában még gyerekcipőben jár, de szerencsére vannak már pozitív példák. Ilyen a nagykárolyi Simion Bărnuțiu Szakképző Líceum, ahol a jól működő rendszernek köszönhetően megháromszorozódott a felvételiző diákok száma. Az iskola a helyi vállalatoknak képezi a munkaerőt. A tanulók ennek köszönhetően egy biztos munkahellyel a kezükben kerülnek ki az iskolából. „A gyakorlati képzés az alapja mindennek. A duális képzésről pedig azt kell tudni, hogy élőben, kint a cégnél, kint egy műhelyben tanulja meg azt a szakmát, amit választott a gyermek, nem pedig az iskola padjában. 
 
A duális szakképzésnek az a nagyon nagy előnye, hogy a gyerek élőben meg tud tanulni egy szakmát, tehát a 14-15 éves, kilencedikes beiratkozik a szakiskolába, szakmunkásképzőbe, és három év alatt egy szakmát el tud sajátítani. Ezt szerintem szinte tökéletesen vagy ennél jobban talán nem is lehet
úgy, hogy közben elméleti tanítás, az általános műveltséghez tartozó tantárgyak, illetve a szakelméleti tantárgyak tanítása az iskolában történik, a gyakorlati oktatás pedig kihelyezett műhelyekben, kihelyezett cégeknél” ‒ meséli Gindele Imre igazgató. A szakiskolák alternatívát jelentenek azoknak a diákoknak, akik nem akarnak továbbtanulni, hiszen érettségizni sem kell. 
 
A három év után a tanulók rögtön munkába állhatnak, de ha igénylik, folytathatják a tanulást, és ezután is lehet érettségizni, sőt akár műszaki egyetemre is lehet felvételizni. Gindele Imre szerint egyébként ezekből a diákokból lesznek az igazán jó mérnökök, akik már 14 évesen kezdenek szakmát tanulni, ez a módszer Németországban is jól bevált. Romániában még mindig jóval népszerűbbek az elméleti középiskolák, a szülők körében is nagyobb presztízsértékük van ezeknek – állítja az iskolaigazgató. Egy friss felmérés szerint csak minden harmadik diák tanulna valamilyen szakmát. Romániában a szakoktatásban részt vevő diákok havi 200 lej juttatást kapnak az államtól. A szaktárca ezzel az intézkedéssel is vonzóvá akarja tenni a 14 és 18 év közötti fiatalok számára a mesterségek elsajátítását.
 
Zahoránszki Brigitta
Címkék: