2020. November 27., Péntek, Virgil napja
1 EUR 4.8738 1 USD 4.0922 100 HUF 1.3500
Főoldal»HÍREK»Béres Ildikó: egyelőre komoly okok indokolják a VITAL maradását

Béres Ildikó: egyelőre komoly okok indokolják a VITAL maradását

Egyelőre nem mondja fel a VITAL-al kötött szerződést Máramarossziget polgármesteri hivatala és nem lép ki a Közösségi Kapcsolat Fejlesztési Társulásból (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară) sem. Az ezzel kapcsolatos döntését f.é. január 31-én hozta meg a helyi tanács. Emiatt a helyi sajtóban többek között az RMDSZ frakciót is bírálat érte, amiért nem szavazta meg a szerződés felbontását.

Béres Ildikó: egyelőre komoly okok indokolják a VITAL maradását
Forrás: vitalmm.ro

 

Ahhoz, hogy a Iuga Nicolae és Mihali Gavrilă tanácsosok (UNPR) által előterjesztett határozattervezet   - ami a Vital-al kötött szerződés felbontását célozta meg – átmenjen, 13 helyeslő szavazatra lett volna szükség. A gyűlésen résztvevő 18 tanácsosból azonban 8-an szavaztak igennel (6 PNL , 2 UNPR), 10-en pedig tartózkodtak (2 RMDSZ , 6 PSD, 1 PNL , 1 független), így az előterjesztett határozattervezet  megbukott.

Béres Ildikó alpolgármester a bírálatokra reagálva elmondta: „nagy felelőtlenség lett volna megszavazni úgy a Máramarosi Közösségi Társulásból való kilépést, mint a Vital-al kötött szerződés felbontását, mert a következményekből eredő terhek a város lakosságának a nyakába szakadtak volna. Ezért minden pontját a határozattervezetnek fontolóra kellett venni és a város egész közösségének a javát keresve meghozni a legjobb döntést.”

Az alpolgármester tájékoztatásából továbbá az is kiderült, hogy az érvényben levő megállapodások megengedik ugyan a kilépést a Társulásból, de amennyiben megszavazták volna azt és a Vital-al kötött szerződés felbontását, a megállapodások értelmében a városnak 23 millió eurót kellett volna visszafizetnie, ami automatikusan magával vonta volna a víz és szennyvíz szolgáltatások díjának drasztikus megnövekedését is. Minderre maga a Társulat írásban figyelmeztette a városvezetést.

A Vital-al kötött szerződés június végén lejár. Addig a vízszolgáltató által vállalt összes kötelezettségének eleget kell tennie. A szerződés lejártakor az érvényben levő törvényeknek megfelelően licit útján újabb szerződést köthet a város egy, a neki inkább megfelelő feltételeket biztosító szolgáltatóval.

Kérdésünkre, hogy a Vital által nyújtott szolgáltatások magas árának csökkentése érdekében mit lehetne tenni, az alpolgármester elmondta, hogy az árakat nem a Vital, hanem a Közösségi Társulás tagjai, vagyis azon települések képviselői szavazzák meg, akik a tagsággal rendelkező települések küldötteiként határoznak efelől. Máramarossziget küldötte pedig az árak emelésének szavazásakor tartózkodott. Ennek érdekében, még a szerződés lejárta előtt, március folyamán a városi honatyák megbeszélést folytatnak majd a Társulással, valamint a Vital-al, a szolgáltatások díjainak csökkentése érdekében.

Egy végleges megoldásig nem kizárt, hogy a máramarosszigetieknek tűrniük kell még 2032-ig, amikor is lejár az a projekt, melynek keretében születtek a vízszolgáltatásokkal kapcsolatos megállapodások és így minden jogi akadály elhárul egy új és jobb helyzet megteremtése elől.  

Címkék: