2019. Október 17., Csütörtök, Hedvig napja
1 EUR 4.7550 1 USD 4.2719 100 HUF 1.4327
Főoldal»HÍREK»Békésen ünnepeltek Máramarosszigeten március 15-én

Békésen ünnepeltek Máramarosszigeten március 15-én

Idén is a hagyománynak megfelelően emlékeztek az 1848-as szabadságharcra Máramarosszigeten. A református templomban összegyűlt ünneplő közönségnek Ecsedi Árpád koltói tiszteletes hirdetett igét. Az ünnepségen részt vett Vasile Moldovan, Máramaros megye prefektusa is.

Békésen ünnepeltek Máramarosszigeten március 15-én

Az istentisztelet után Ecsedi Árpád koltói és Lovász István máramarosszigeti református lelkipásztorok köszöntötték az egybegyűlteket, majd átadták a szót Kökényesdi Mihálynak, az RMDSZ Történelmi Máramaros szervezete ügyvezető elnökének.

Kökényesdi a szabadságharcot és annak eszméit méltatva többek között elmondta, hogy ma is van miért harcolni a magyarságnak, ha az anyanyelvi használat kibővítésére, vagy szimbólumainak használatára gondolunk. Az eljövendő európai parlamenti választásokkal kapcsolatosan pedig hangsúlyozta a szavazáson való részvétel fontosságát, hisz amint fogalmazott, a részvételi arány nagy mértékben meghatározhatja a magyarság jogainak megerősítését és szavatolását.

Vasile Moldovan prefektus felszólalásában a román-magyar együttélés fontosságát méltatta. Elmondása szerint úgy a románok, mint a magyarok hozzájárultak Máramarossziget szociális, kulturális és gazdasági életének fejlődéséhez. Máramarosszigeti származású lévén felidézte gyermek és ifjúkori emlékeit, elmondva azt, hogy szívesen emlékszik vissza ezekre az időkre, mert legjobb barátai is magyarok voltak.

A szónoklatokat a Leőwey Klára iskola diákjainak színvonalas és tartalmas előadása követte. A templomból való kivonulás után a helyi és hosszúmezői közösségek nevében az egyházak, RMDSZ, iskola és civil szervezetek képviselői megkoszorúzták a templomkertben, valamint a református és római katolikus temetőkben, a forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére állított emlékműveket. 

Címkék: