2020. Július 12., Vasárnap, Izabella napja
1 EUR 4.8418 1 USD 4.2893 100 HUF 1.3699
Főoldal»HÍREK»Az újonnan épülő magyar óvodát és bölcsődét népszerűsítették a máramarosszigeti Szent István Napokon

Az újonnan épülő magyar óvodát és bölcsődét népszerűsítették a máramarosszigeti Szent István Napokon

Bemutatták az újonnan épülő máramarosszigeti magyar óvoda és bölcsőde látványtervét a Szent István Napok második napján. Mint azt már korábban megírtuk, Máramarosszigeten magyar állami támogatással új magyar óvoda és bölcsőde épül, melyet a tervek szerint a jövő, 2019-es tanév kezdetén avatnak majd fel. A magyar kormány 660 millió forinttal támogatja ezt. Az épület tulajdonosa a máramarosszigeti római katolikus egyház lesz, az óvoda viszont a Leöwey Klára Elméleti Líceumhoz tartozik majd.

Az újonnan épülő magyar óvodát és bölcsődét népszerűsítették a máramarosszigeti Szent István Napokon

A bemutatón Matuz Zsolt projektmenedzser elmondta, hogy felépítése után az új óvoda és bölcsőde a város legkorszerűbb oktatási intézményévé válik, amely vonzó lesz a szülők számára. Az óvoda egyik különlegessége egy tanmedence lesz, amely az alagsorban kap majd helyet. Jelenleg a Leöwey Klára Elméleti Líceumban két óvodai csoport működik, az új épületben ez bővülni fog, így összesen három óvodai  és egy bölcsődei csoportot alakítanak majd ki. Eddig Máramarosszigeten nem létezett magyar bölcsődei csoport, így ez is újdonságnak számít. Ezenkívül konyhát, étkezőt, sport- és tornatermeket alakítanak ki. Emellett orvosi és gyógypedagógiai rendelő is lesz az új óvodában, de zeneszoba és sószoba is az idejáró gyermekek rendelkezésére áll majd. Egy telekcserének köszönhetően az óvodának zöldövezete is lesz, itt játszóteret építenek majd ki. Az óvoda másik sajátossága, hogy közösségi termeket is kialakítanak benne.

Az óvoda mellett lévő ingatlant is felújítják. Ennek tetőterében vendégszobák lesznek, ahol az iskolába érkező vendégeket lehet majd elszállásolni.

A találkozón résztvevő Reszler Mihály máramarosi főesperes szerint a 25. órában vagyunk, ennek ellenére bizakodó az óvoda jövőjével kapcsolatban. Azt reméli, hogy a korszerű, XXI. század igényeinek megfelelő intézménybe sokan íratják majd gyermekeiket, így meg lehet állítani a magyarság asszimilációját a városban.

Kósa Attila iskolaigazgató hozzáfűzte, az óvodának a fenntartója az eddigiekhez hasonlóan a helyi önkormányzat lesz, ugyanakkor ígéret van arra, hogy felépítése után a magyar iskolának nagyobb összeget utalnak majd ki a helyi költségvetésből.

A magyar tannyelvű óvoda nyitott lesz minden felekezetű gyermek számára.

Zahoránszki Brigitta

Címkék: