2020. Július 14., Kedd, Őrs napja
1 EUR 4.8430 1 USD 4.2615 100 HUF 1.3631
Főoldal»BELFÖLDI HÍREK»Az RMDSZ nem támogatja a büntetőjog „eszement” módosításait

Az RMDSZ nem támogatja a büntetőjog „eszement” módosításait

Az RMDSZ parlamenti frakciói nem értenek egyet a büntető törvénykönyv és büntetőeljárási törvénykönyv módosítására tett legújabb kormánypárti javaslatokkal, és főleg azzal az „eszement ötlettel”, hogy 200 ezer eurós összeghatár alatt nem minősülne bűncselekménynek a hivatali visszaélés – tájékoztatta a sajtót a Maszol kérdésére csíkszeredai évértékelő beszélgetésén Kelemen Hunor szövetségi elnök, Korodi Attila képviselõ és Tánczos Barna szenátor.

 Az RMDSZ nem támogatja a büntetőjog „eszement” módosításait

A téma kapcsán Apjok Norbert Máramaros megyei RMDSZ-es képviselőt kérdeztük: „Nem szerencsés összemosni a bírák és ügyészek jogállására vonatkozó, az igazságszolgáltatás megszervezését, illetve a Legfelsőbb Bírói Tanács mûködését szabályozó törvényeket a büntető és a büntetőeljárási törvénykönyvekkel.

A három igazságügyi törvény módosításai nem a korrupcióellenes harcot akadályozzák vagy rontják, nem az igazságszolgáltatás függetlenségét aknázzák alá, mi több, az igazságszolgáltatás politikától való függetlenségét erősítik, szemben a mostani módosítási javaslatokkal. Az általunk megszavazott módosítások legfőbb célját egy mondatban így lehetne megfogalmazni: a már elfogadott módosítások révén különválasztják az ügyészeket a bíráktól a Legfelsőbb Bírói Tanácsban, ahogy az az Európai Unió minden országában már természetes.

A büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosítására tett legújabb «eszement» kormánypárti javaslatokra már nem mondható el ugyanez, frakciónk ezért nem ért egyet a felvetett módosításokkal”. (tamási)

Forrás: ujszo.ro

 

 

Címkék: