2019. Június 16., Vasárnap, Jusztin napja
1 EUR 4.7228 1 USD 4.1899 100 HUF 1.4679
Főoldal»BELFÖLDI HÍREK»Az észak-erdélyi zsidók 75 évvel ezelőtti deportálásáról emlékeztek meg Máramarosszigeten

Az észak-erdélyi zsidók 75 évvel ezelőtti deportálásáról emlékeztek meg Máramarosszigeten

A megemlékezésre Klaus Johannis államfő is küldött üzenetet, melyet Andrei Muraru államfői tanácsos olvasott fel. A megyei és helyi hatóságok, valamint a zsidó közösség képviselői mellett az eseményen részt vett Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok Bukaresti nagykövete is.

Az észak-erdélyi zsidók 75 évvel ezelőtti deportálásáról emlékeztek meg Máramarosszigeten

„Ma az észak-erdélyi zsidók 75 évvel ezelőtti deportálására emlékezünk, amely a 20. század egyik legszörnyűbb tragédiája. A náci hatalom, amelyet elvakított a zsidógyűlölet és az emberi méltósággal, egyéni jogokkal szembeni megvetés, az akkori magyar hatóságokkal szorosan együttműködve ördögi tervet eszelt ki az úgynevezett zsidókérdés rendezésére a Romániától elfoglalt észak-erdélyi területen” A legújabb fejlemények fantasztikus dologra világítanak rá, éspedig arra, hogy a romániai társadalom megtanulta a közelmúlt alapvető leckéjét: a passzivitás a rossz cinkosává tehet. Ugyanakkor a gyűlölet és diszkrimináció elleni aktív fellépés hiteles és egészséges civil hazafiságot szülhet. A traumatizáló múlt felvállalása a demokratikus és biztonságos jövő gyökerévé válhat” - olvasható a Johannis üzenetében.

Az eseményen katonai díszszemlét is tartottak, majd azt követően a megemlékezők koszorúkat helyeztek el az egykori orthodox zsinagóga helyén álló emlékműnél.

Hírszerk. Forrás: transindex.ro, emaramures.ro

Címkék: