2020. Június 04., Csütörtök, Bulcsú napja
1 EUR 4.8387 1 USD 4.3203 100 HUF 1.3998
Főoldal»HÍREK»Apjok Norbert: Egy, a kisebbségeknek megadott jog, semmivel sem csorbítja a többségi polgárok jogait

Apjok Norbert: Egy, a kisebbségeknek megadott jog, semmivel sem csorbítja a többségi polgárok jogait

A magyar közösség számára jeles napon, október 6-án, azaz ma sajtótájékoztatót tartott Apjok Norbert Máramaros megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő. A sajtótájékoztató témája a 215/2001-es közigazgatási törvény módosító tervezete volt.

Apjok Norbert: Egy, a kisebbségeknek megadott jog, semmivel sem csorbítja a többségi polgárok jogait

 

A képviselő mindjárt az elején hangsúlyozta: az RMDSZ párbeszédet kezdeményezett a politikai pártokkal és a kisebbségek képviselőivel, hogy közös, kompromisszumos megoldást találjanak a felvetett módosításokra – ez a jogos kezdeményezés azonban nem járt túl sok sikerrel. A tervezet elsősorban a közintézményekben való anyanyelv használati jog küszöbének 20%-ról 10, vagy esetleg 15%-ra való csökkentését szorgalmazta, a nemzetközi egyezményekkel összhangban.

Apjok elmondta, az RMDSZ célja az, hogy egy erős Romániát építsen, egy olyan erős Romániát, amelyik messzemenően biztosítani képes a kisebbségek jogait.

Megfigyelhettük, mondta a képviselő, hogy a romániai magyar közösséget arra használják fel az ellenzéki politikusok, hogy magyarellenes hangulatot keltsenek. Tudnia kell mindenkinek, hogy egy, a kisebbségeknek megadott jog nem a többségtől vesz el valamit, egy ilyen gesztus semmivel sem csorbítja a többségi polgárok jogait. Az említett küszöb csökkentése Máramaros megyében például Nagybánya és Máramarossziget megyei jogú városokban, Felsőbánya, Magyarlápos, Szinérváralja és Sülelmed városokban hozna kedvező változásokat közösségünk tagjai számára.

Ezeknek a településeknek jelentős magyar ajkú lakossága van, viszont arányuk nem éri el a 20%-ot, és meg vagyok győződve arról, hogy az említett városok vezetői örömmel alkalmaznák a tervezetben szereplő módosításukat, ha azok elfogadásra kerülnének – mondta Apjok Norbert. Az önkormányzatok célja is az, hogy az ott lakók úgy értethessék meg magukat ügyeik intézése során, ahogy számukra a legtermészetesebb, a legkönnyebb, vagyis anyanyelvükön.

Forrás:Tamási Attila, ujszo.ro

 

Címkék: