2020. November 27., Péntek, Virgil napja
1 EUR 4.8738 1 USD 4.0922 100 HUF 1.3500
Főoldal»KÜLFÖLDI HÍREK»Apjok Norbert Brüsszelben: a fiatal politikusoknak kerülniük kell a szélsőséges retorikákat

Apjok Norbert Brüsszelben: a fiatal politikusoknak kerülniük kell a szélsőséges retorikákat

„Az Európai Uniónak nem szabad engednie a szélsőséges, populista diskurzusnak, olyan körülmények között, hogy ez a fajta retorika igencsak felerősödött az elmúlt években. Nekünk fiatal generációknak és a nemzeti parlamentek fiatal tagjainak az a dolgunk, hogy kerüljük az e fajta megnyilvánulásokat” – mutatott rá Apjok Norbert, az RMDSZ Máramaros megyei parlamenti képviselője az Európai Unió nemzeti parlamentjeinek fiatal tagjait magában foglaló EU40 Fórumon. 

Apjok Norbert Brüsszelben: a fiatal politikusoknak kerülniük kell a szélsőséges retorikákat

Ezen a héten került sor az EU40 Fórum idei kiadására Brüsszelben, amelynek központi témája a Populizmus - az Európai egység és demokrácia veszélyeztetője volt. A fórumon a nemzeti parlamentek fiatal képviselői az EU számos vezetőivel találkozhattak közöttük az Európai Bizottság elnökével Jean-Claude Junckerrel, valamint Antonio Tajani, az Európai Parlament elnökével.

 Apjok Norbert a román delegáció tagjakén hangsúlyozta, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni az elkövetkezőkben, Romániában is arra, hogy legalább a fiatalabb generáció ne a szélsőséges megnyilatkozások mentén tájékoztassa a közvéleményt: „tekintettel a jelenlegi közhangulatra és tendenciákra nagy felelősségünk van abban, hogy miként viszonyulunk egy-egy témakörhöz, hiszen Románia centenáriuma előtt igencsak felcsapta a fejét a nacionalista, gyűlöletkeltő beszéd a magyar kisebbséggel szemben. Ez tapasztaljuk a parlamenti törvényhozásban is, amikor a magyar közösségek valós elvárásaira kidolgozott törvénykezdeményezéseinket leseperik az asztalról széleskörű vita és párbeszéd nélkül”. 

A Máramaros megyei fiatal törvényhozó ezúton is arra kérte a romániai többségi pártok fiatal parlamenti képviselőit, hogy diskurzusaikban ne élénkítsék tovább a gyűlöletbeszédet és a magyar közösség ellen elindított lejárató diskurzusokat. „Félre kell tennünk a nézeteltéréseket és azon kell mindannyian dolgoznunk, hogy a következő száz évben függetlenül nemzetiségünktől itthon érezzük magunk szülőföldünkön” – mondta a képviselő.

 

 

Címkék: