2018. December 17., Hétfő, Lázár napja
1 EUR 4.6540 1 USD 4.1197 100 HUF 1.4376
Főoldal»HÍREK»A román-magyar párbeszédet elősegítő könyvtár nyílt Máramarosszigeten

A román-magyar párbeszédet elősegítő könyvtár nyílt Máramarosszigeten

A Corbii albi, azaz Fehér hollók nevű román nyelvű kontaktportál negyedik román-magyar könyvtára nyílt meg Máramarosszigeten február 5-én. Ezt a tavaly elhunyt Ioan J. Popescu publicistáról neveztek el, aki ezen a napon töltötte volna be a 65. életévét.

 A román-magyar párbeszédet elősegítő könyvtár nyílt Máramarosszigeten


A portált a Fehér Holló Médiaklub Egyesület hozta létre, célja a román-magyar párbeszéd elősegítése. Ennek már három könyvtára van Erdélyben, a kolozsvári, marosvásárhelyi és székelykeresztúri után most a máramarosszigeti is megnyílt, amely a kolozsvári könyvtár helyi kirendeltségeként működik majd. A könyvtár irányítói Horia Picu tanár és Mihail Manole muzeológus. Ioan J. Popescu kitűnően beszélt románul, magyarul, angolul, ezenkívül lelkes kutatója volt a helyi zsidóságnak is. Ebben a témában több könyvet is megjelentetett az elmúlt évek alatt. A máramarosi zsidóság történetét kutató és bemutató könyvei és újságcikkei mellett versesköteteket is fordított, és több, a zsidósággal kapcsolatos dokumentumfilm elkészítéséhez is hozzájárult. Halála előtt a máramarosszigeti nyomdák és gyógyszertárak történeteit kutatta, ezeket a műveket azonban nem sikerült már kiadnia.

A Ioan J. Popescu román-magyar könyvtárban eddig 15 könyv van, a működtetők további adományokat várnak. A megnyitón elhangzott, hogy a könyvtár kizárólag román és magyar szerzők műveit tartalmazza majd. A könyvtárnak otthont adó hely még nem ismert, aki viszont adományozni szeretne, az beviheti a könyveket az LTT Háló szaküzletbe. (Az ukrán templom szomszédságában).

Zahoránszki Brigitta

 

 

Címkék: