2020. Augusztus 12., Szerda, Klára napja
1 EUR 4.8357 1 USD 4.1087 100 HUF 1.3994
Főoldal»KÖZÉLET»A máramarosszigeti római katolikus egyházközség és a Simonchicz Incze Kulturális Egyesület közleménye - A Szűz Mária-szobor helyreállításáról

A máramarosszigeti római katolikus egyházközség és a Simonchicz Incze Kulturális Egyesület közleménye - A Szűz Mária-szobor helyreállításáról

Folyó év április 24-én, vasárnap aláírásgyűjtést kezdeményeztünk Máramarosszigeten, hogy Hollósy Simonról utcát nevezzenek el, az egykori Szűz Mária szobrának pedig hasonmását állítsák újra fel a város főterén. A Mária-szobor felállításával kapcsolatosan, egyszerű értelmezési kérdések miatt, félreértések is keletkeztek. A további félreértések elkerülése végett, úgy döntöttünk, hogy hivatalosan is állást foglalunk szándékunkat illetőleg.
 
Egykoron a város főterén álló Szűz Mária- szobrot 1776-ban állították fel. Akkor Máramarosban fejlődésnek indult a bányászat. Mivel a megyében számos ok miatt hiányt szenvedtek bányász mesterekben, az akkori legfelsőbb vezetés idegen földről telepített bányászokat, akikkel együtt érkeztek hivatalnokok is. Az ide telepített népesség, köztük a bányakincstár alkalmazottai is római katolikus vallásúak voltak. A korabeli kincstárigazgató Szigeten RudnyánszkyFarkas volt.
 
A máramarosszigeti római katolikus egyházközség és a Simonchicz Incze Kulturális Egyesület közleménye - A Szűz Mária-szobor helyreállításáról
 
 
Az ő irányításával sikerült többnyire a kincstár pénzén, a kincstár igazgatósággal (ebben az épületben van ma az ukrán líceum) szemben Szűz Máriának szobrot állítani. A történelmi dokumentumok két okot is felsorolnak: az egyik kimondottan a megyébe betelepülő és római katolikus hívők buzgóságát és az ő tiszteletüket látja a szobor felállításában, a másik ok pedig a Szűz Máriától remélt, korabeli pestisjárványoktól való oltalom. Az idők folyamán a szobornak változtatták a helyét. Legutóbb, amikor a második világháború végén az orosz hadsereg bevonult Szigetre, a római katolikus templom előtt állt, a mai szovjet emlékmű helyén. Orosz katonák kötelet kötöttek rá és földig rombolták.
 
A hagyomány szerint a szobor felső részét egy idős bácsi mentette ki az Iza folyóból. Ez a megmentett felső rész van most a római katolikus temetőben, nagyon rossz állapotban. Két keze letörött, több helyen a minőségi munkán cementes, vagy gipszes vakolattal próbálták hozzá nem értő személyek a károsodásokat helyreállítani, mindemellett giccsesen is lefestették. Ezen információkat Zolopcsuk Pál Róbert helytörténész is megerősítette számunkra. Ebből kifolyólag csak egy lehetőség maradt, a régi szoborról készült fényképek alapján rekonstruálni a művet (amit hasonmásnak nevezünk) és ezt újra elhelyezni a város főterén.
 
A régi szobor visszaállítása tehát a rekonstruált és ezzel az eredeti műnek a teljes hasonmását akarja jelenteni, mivel az eredetileg elkészített szobor sajnos szinte száz százalékosan megsemmisült. Ezzel célunk hitéletünkből kifolyólag Szűz Máriát tisztelni, a vidéken élő nemzetek közötti békét elősegíteni és vallási, valamint kulturális örökségünket megőrizni és ápolni Máramarosszigeten. Nemes célunk sikeres megvalósításában reménykedve, várjuk mindenki támogatását.
 
Ft. Reszler Mihály
Orosz Krisztofer Levente
Címkék: