2019. Október 17., Csütörtök, Hedvig napja
1 EUR 4.7550 1 USD 4.2719 100 HUF 1.4327
Főoldal»HÍREK»A Máramarosszigetet Tiszafejéregyházával összekötő új hídról tárgyaltak Aknaszlatinán

A Máramarosszigetet Tiszafejéregyházával összekötő új hídról tárgyaltak Aknaszlatinán

Máramaros megyét és Kárpátalját összekötő híd hozzájárul a gazdasági és szociális feljődéshez egyaránt

A Máramarosszigetet Tiszafejéregyházával összekötő új hídról tárgyaltak Aknaszlatinán

Vasile Moldovan, máramarosi prefektus, valamint a helyi és központi hatóságok jelenlétében zajlott Aknaszlatinán a találkozó, amely keretén belül a Tiszán építendő, Máramarosszigetet és Tiszafejéregyházát összekötő vasbeton híd munkálatairól tanácskoztak.

,,A találkozó alatt bemutatásra került a híd építésének terve, a helyi kezdeményezések egy újabb határátkelő megnyitását illetően a román-ukrán határvonalon, a két ország közötti megállapodás tervezetének központosított megbeszélése és a projekt környezeti hatásainak becslése is. Az ukrán infrastrukturális miniszterrel, Vladimir Omeliannal folytatott tárgyalások után leszögezésre került egy újabb megbeszélés dátuma, hogy meghatározzák a projekt megvalósításához szükséges további lépéseket’’- nyilatkozta Máramaros megye prefektusa.

Az ukrán hatóságok javasolták, hogy a román-ukrán határátkelőhely vámellenőrzés szempontjából közös legyen, ez azonban nem megvalósítható, mivel Ukrajna nem tagja az Európai Uniónak. Az ukrán tisztviselők említést tettek a felelős minisztériumoknak a jóváhagyások és megállapodások megszerzéséről, a híd építési munkálataival kapcsolatban.

Kárpátalja Regionális Igazgatóságának alelnöke, Viktor Mikulin tisztázta, hogy ukrán részről biztosítva lesznek az anyagi források a határátkelőhely építését illetően, ahogy a román fél képviselői is kijelentették, hogy a tervhez szükséges környezetvédelmi engedélyt megkapták.

Tiszafejéregyházát és Máramarosszigetet összekötő vasbeton hidat csak a gépjárművek használhatják, gyalogosok számára marad a Máramarossziget-Aknaszlatina híd.

A találkozón Vasile Moldovan, Máramaros megye prefektusa mellett részt vettek Románia Aknaszlatinai Konzulátusának diplomatái, Máramarossziget polgármestere, Horia Scubli, a Regionális Vámigazgatóság vezetősége, a máramarosszigeti Határrendészeti Felügyelőség, Máramaros és Szatmár megye Környezetvédelmi Ügynökségekének Vezetősége, a Máramaros Megyei Tanács képviselői, valamint azonos tisztségeket betöltő ukrajnai személyek.

A két fél egyetértett abban, hogy a vasbeton híd és a határátkelőhely felépítésének szükségessége és lehetősége hozzájárul a gazdasági és társadalmi kapcsolatok kialakulásához, illetve Máramaros megye és Kárpátalja közötti kulturális kapcsolathoz is.

Hírszerkesztő: Cziple Hanna Gerda

forrás: facebook (Máramaros megye Prefektusi Hivatala / Intituția Prefectului – Județului Maramureș)

Címkék: