2020. Július 14., Kedd, Őrs napja
1 EUR 4.8430 1 USD 4.2615 100 HUF 1.3631
Főoldal»HÍREK»A közbiztonság megerősítésén fáradoznak Máramaros megyében

A közbiztonság megerősítésén fáradoznak Máramaros megyében

A Máramaros megyei Koltó település példáját hozva szólalt fel a parlamentben Apjok Norbert Máramaros megyei RMDSZ-es képviselő. A honatya egy olyan jelenségre hívta fel a figyelmet, amely konfliktushelyzeteket teremthet, és ezáltal veszélyezteti a közbiztonságot és a közrendet.

A közbiztonság megerősítésén fáradoznak Máramaros megyében
Fotó: libertatea.ro


A képviselő saját oldalán (apjoknorbert.ro) közzétett információk szerint, Koltón gyakorta történnek bűncselekmények. A jelenség általános jellegét figyelembe véve szólalt fel a képviselőházban, mihamarabbi megoldást remélve.

Bűnözési ráta papíron és valóságban

A rendvédelmi szervek által készített hivatalos statisztikák és a valós helyzetet összehasonlítva, Ajok arra a következtetésre jutott, hogy a főleg idősebb korosztályú károsultak, nem mernek lépni saját érdekükben. A Megyei Rendőr-főkapitányság kimutatása ugyan arról árulkodik, hogy az említett településen 0 (nulla) százalékos a bűnözési arány, a valóságban viszont más a tapasztalat, hisz rablások, jelentős falopások a közbirtokosság tulajdonát képezõ erdőkből, agresszív cselekedetek, lopások és ültetvény-, illetve legelőrongálások a lakosság tulajdonát képező földterületeken, szinte naponta előforduló eseméyek Koltón.

Két rendőr öt falu

Nem kételkedem a rendőrök és az erdészek szakmai hozzáállásában, hiszen ők minden tőlük telhetőt megtesznek a lakosság és a tulajdonjog védelméért, de úgy tűnik, hogy kevesen vannak, felszereléseik nem eléggé korszerűek és hatékonyak a bűnhullám megállítására” – nyilatkozta Apjok.

Egyetlen rendőrörs, a tőkésbányai 1-es számú rendőrörs öt község ügyeit intézi: Tőkésbánya (Grosi), Koltó (Coltău), Szakállasfalva (Săcălăşeni), Kovás (Coaş) és Szakállasdombó (Dumbrăviţa). Gyakorlatolag ez azt jelenti, hogy két rendőr járőrözik napi 8 órában, ily módon nyilvánvaló a személyzethiány, minek következtében lehetetlen állandó szolgálatot biztosítani az említett településeken. Ugyanakkor az erdészek körzete nagyon nagy, és mindennek fejében az illegális fakitermelés is nagyon jól szervezett. Ily módon a lakosok javai egyre fokozottabb rongálásnak vannak kitéve a bűnözői csoportok részérõl, mert valóságos bűnözői csoportosulásokról beszélhetünk, amelyek szinte nagyüzemi szinten lopják a fát és a terményeket. 

A megoldást a képviselő a rendőrök létszámának a növelésében látja: „Véleményem szerint a megoldást az jelenthetné, ha egy állandó csendőr alosztályt állítanának fel Koltón, vagy megerősítenék a rendőrség már meglevő struktúráit, éspedig külön rendőrségi alosztályt helyeznének ki a településre. Ezek az intézkedések meglehetősen sürgősek lennének, hogy szavatolni lehessen a lakosok és a közösség biztonságát, a javak és a magántulajdon sérthetetlenségét.”

Hosszúmezőn a köztéri kamerák hasznosságában bíznak

Hosszúmezőn javában zajlanak a bűnmegelőzés elősegítését szolgáló munkálatok. A község polgármesteri hivatala által közölt információkból kiderült, hogy a település számos pontján, de főleg a legforgalmasabb helyeken köztéri kamerákat szerelnek fel.

A köztéri kamerák felszerelését a község saját költségvetéséből biztosítják. Felszerelésük szükségességét a gyakorta elkövetett bűncselekmények indokolják. Szerepük a bűnmegelőzés elősegítése, adott esetben pedig megkönnyíteni a nyomozást a hatóságok számára.

hírszerkesztés

Címkék: