2020. Augusztus 12., Szerda, Klára napja
1 EUR 4.8357 1 USD 4.1087 100 HUF 1.3994
Főoldal»HÍREK»100 ezer forintos adományt kapott a Leőwey Klára Líceum

100 ezer forintos adományt kapott a Leőwey Klára Líceum

100 ezer forintos adományt nyújtott át a máramarosszigeti Leőwey Klára Elméleti Líceum igazgatójának a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend a helyi Borromeo Szent Károly római katolikus templomban. Az összegből egy jól tanuló, szociálisan hátrányos helyzetben lévő diák részesül majd egy tanéven keresztül.
 
100 ezer forintos adomanyt kapott a Leowey Klara Liceum
 

A szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend 1100 éves, eredetileg gyógyítással foglalkozott, a keresztes háborúk sebesültjeit ápolták. Napjainkban a jótékonykodás a fő tevékenységük. A Győrben lévő lovagrend Szent Imre Kommendája minden évben gyűjtést rendez a győri püspökség engedélyével, a befolyt összegből pedig a rászorulókat segítik. Kulcsár Béla parancsnok elmondta, hogy ezenkívül célzott gyűjtéseket, például jótékonysági koncerteket is szoktak rendezni.
 
„Az ádventi gyűjtésünk eredményét Máramarosszigetre hoztuk el, és szeretnénk ezzel támogatni az itteni magyar oktatást. Máramarosszigetre személyes történet révén jutottunk el, ugyanis édesapámat 1945-ben itt ejtették fogságba a szovjetek. Úgy döntöttünk, hogy a máramarosszigeti magyar iskola egy olyan diákjának ajánljuk fel ezt a 100 ezer forintot, aki egyrészt jól tanul, másrészt rászorul erre az ösztöndíjra. Ezzel ösztönözni szeretnénk őt arra, hogy még jobban tanuljon, és ápolja magyarságát” – mondta Kulcsár Béla parancsnok.
 
Kósa Attila igazgató elmondta, a diák személyéről közösen dönt majd a tanári kar.
 
A mintegy negyven főből álló csoport útja során I. világháborús emlékműveket keres föl Kárpátalján és Máramarosban, közben Zolopcsuk Pál Róbert helytörténész vezetésével Máramarosszigetet is megismerték.
Címkék: